Takaisin

Suomalaisuus kansainvälisten opiskelijoiden silmin

Millaisena Suomi näyttäytyy Venezuelasta tulevalle opiskelijalle? Onko täällä liian kylmä intialaiselle? Miksi rehellisyys kuvaa suomalaisia espanjalaisten mielestä parhaiten? Onko Suomessa liian hiljaista yhdysvaltalaisen näkökulmasta?



Vastauksia ja niitä heijastelevia valokuvia pääsee katselemaan tällä viikolla avautuvassa ”Suomalaisuus ulkomaisten opiskelijoiden silmin” -valokuvanäyttelyssä, joka asetetaan Joensuun torimonttua ympäröivään aitaan 17 metrin pituudelta torstaina 22. kesäkuuta. Suurin osa näyttelyyn osallistuneista on opiskellut tai opiskelee yhä Itä-Suomen yliopistossa. UEF on mukana tukemassa näyttelyn toteutumista.

Valokuvanäyttely on Tiina Riikosen ja kymmenen ulkomaisen opiskelijan yhteistyöprojekti, joka alkoi viime vuoden toukokuussa ja päättyi tämän vuoden huhtikuussa. Näyttely koostuu kymmenestä suurikokoisesta kuvaparista. Ensimmäisessä osassa on Riikosen ottama henkilökuva. Se liittyy opiskelijan valitsemaan teemaan, joka hänestä on erityisen suomalainen. Teeman valittuaan opiskelija valitsi sille sopivan kuvauspaikan, ja kuvassa opiskelija on tavallaan osa tuota teemaa.  Koosteen toinen osa taas koostuu opiskelijan itsensä ottamista kuvista sekä profiiliteksteistä. Tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Kuvat vastaavat kysymykseen ”miltä suomalaisuus näyttää?”.

– Projekti on osa ammattikorkeakoulututkintoni lopputyötä. Se sai alkunsa siitä, että perheeni on jo vuosia toiminut ystäväperheenä kansainvälisille opiskelijoille – ja jo vuosia olen käynyt vuoropuhelua eri puolilta maailmaa tulleiden opiskelijoiden kanssa kulttuurieroista ja siitä, mitä suomalaisuus heidän mielestään on.

Suomi on vastakohtien maa

Riikonen halusi tuoda esiin suomalaisuuden visuaalisin keinoin. Projekti kesti vuoden, koska hän halusi vangita kuviin jokaisen Suomen vuodenajan.

– Kävimme projektiin osallistuneiden opiskelijoiden kanssa pitkiä keskusteluita suomalaisuudesta. Lopputuloksena jokainen opiskelija tiivisti ajatuksensa yhteen sanaan siitä, mitä suomalaisuus edustaa. Samalla otimme kuvan sellaisessa paikassa, joka oli opiskelijan mielestä hyvin suomalainen.

Sanat löytyvät jokaisen henkilökuvasta kolmella eri kielellä: suomeksi, englanniksi sekä opiskelijan äidinkielellä.

Kuvissa korostuvat suomalainen luonto, hiljaisuus, puhtaus ja vuodenajat.

– Keskusteluiden perusteella suomalaisuus tiivistyy vastakohtiin. Ulkomaisille opiskelijoille jäi täältä erityisesti mieleen toisaalta luonnon arktisuus ja toisaalta ihmisten lämpö.

Rehellistä ja rauhallista

– Ystäväni julkaisi Facebookissa fantastisia kuvia, jotka liittyivät suomalaisuuteen ja olivat osa tätä Tiinan projektia. Kävin innostuneena kommentoimassa niitä, jolloin ystäväni vinkkasi minullekin mahdollisuudesta osallistua, kertoo Andrea Schmuttermair taustaa siitä, miksi hän on projektissa mukana.

Yhdysvaltalainen Schmuttermair otti yhteyttä Tiina Riikoseen. He tapasivat – ja lopullinen päätös yhteisestä projektista tehtiin suomalaiseen tapaan saunassa.

Schmuttermair on siis yksi niistä ulkomaisista opiskelijoista joka osallistui projektin kuvauksiin opintojensa ajan. Hän toimii kotimaassaan opettajana, ja täydentää nyt aiempia opettajaopintojaan Itä-Suomen yliopistossa Fulbright-vaihto-ohjelman kautta. Hän on kiinnostunut etenkin suomalaisesta käsityönopetuksesta.

– Omissa kuvissani tiivistyy suomalaisten rehellisyys ja rauhallinen elämänmeno. Toki myös ne hieman kliseisemmät asiat kuten karjalanpiirakat, sauna ja koivut. Itse asiassa halusin mukaan kuvaan järven päällä kelluvasta saunasta, koska se jos mikä on suomalaista!

Schmuttermair kertoo myös yllättyneensä positiivisesti siitä, miten luotettavia suomalaiset ovat. Hän on matkustellut paljon ympäri maailmaa ja yrittää sopeutua aina parhaansa mukaan ympäröivään kulttuuriin.

– Minulle oli siksikin luontevaa lähteä tähän projektiin mukaan. Analysoin muutenkin matkustellessani kulttuurieroja ja kunkin maan identiteettiä. Oli hienoa, että sen sai nyt tehdä ihan pyynnöstä.

Teksti Nina Venhe
Kuvat Varpu Heiskanen, Tiina Riikonen ja näyttelyyn osallistuneet opiskelijat
 

Näyttely rakentuu toriparkkityömaan aitaan Vapaudenpuiston puoleiselle sivulle. "Suomalaisuus ulkomaisten opiskelijoiden silmin / Finnishness as seen through the eyes of foreign students" –valokuvanäyttelylle on myönnetty oikeus käyttää Suomi100-ohjelman graafista tunnusta ja se on yksi juhlavuoden paikallisista ohjelmahankkeista.

Lisää näyttelystä: http://suomifinland100.fi/project/suomalaisuus-ulkomaisten-opiskelijoiden-silmin-valokuvanayttely/


Andrea Schmuttermair (vas.) ja Tiina Riikonen odottavat jännittyneinä toria kehystävään aitaan pian syntyvää valokuvanäyttelyä.