Sisäilmapajaan tulossa lähes 650 osallistujaa ympäri Suomea

Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitos järjestää ensi viikolla perinteisen sisäilmapajan, joka pidetään jo kymmenettä kertaa. Sisäilmapaja10 -tapahtuma on 14.-15.11.2018 Kuopion kampuksella Snellmaniassa, ja sen teemana on tällä kertaa savolaisittain Tolokun sisäilimoo, hilipeempi mielj.

Tapahtumaan on tähän mennessä ilmoittautunut noin 650 osallistujaa. Osallistujat ovat sisäilma- ja rakennusterveyspalveluja tarjoavia toimijoita, työntilaajia kunnista ja kaupungeista, sekä kiinteistöjen omistajia, sisäympäristöasioiden parissa toimivia tutkijoita ja järjestöjen edustajia.

Tilaisuudessa on myös 59 näytteilleasettajaa. Samassa yhteydessä järjestetään Asbestisaneeraajien yhdistyksen 30-vuotisseminaari ja -kokous.

—Hyvä sisäilma on positiivinen ja itsestään selvänä pidetty asia, mitä pidettiin ohjelman suunnittelun lähtökohtana. Valitettavan usein sisäilmasta keskustelu ja tiedottaminen liittyvät ongelmien esiintymiseen ja korjaavien toimien riittävyyden arviointiin. Hallitus on linjannut rakennusterveyden yhdeksi valtioneuvoston kärkihankkeista, ja valtioneuvosto onkin valmistellut Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman kannustamaan julkisten tilojen kuntoon saattamista, kertoo tutkimusjohtaja Pertti Pasanen ympäristö- ja biotieteiden laitokselta.

—Itä-Suomen yliopistossa on vahvat perinteet sisäilma- ja rakennusterveystutkimuksessa. Olemme kouluttaneet merkittävän joukon sisäilma-asioiden parissa toimivia osaajia, ja täällä panostetaan myös jatkossa täydennyskoulutukseen. Pajassa käsitellään alan koulutuksen vaikuttavuutta rakennusten kunnon ja sisäilma-asioiden hoidossa.

Pajassa esitellään sisäilma-asioiden paikallisia toimintamalleja kiinteistön omistajan ja palvelun tarjoajien näkökulmasta unohtamatta rakennuksen käyttäjää. Sisäilma-asioiden ratkaisupolut ovat usein haasteellisia ja monia koskettavia. Paneelikeskustelun teemaksi onkin otettu yksilön kokema huono sisäilma ja ratkaisujen löytyminen niihin. Pajassa esitellään myös viimeaikaisia Kuopion kampusalueella tuotettuja sisäilma-alan tutkimustuloksia.

Median edustajat ovat tervetulleita seminaariin. Asiantuntijoita on mahdollista haastatella puheenvuorojen välillä. Haastatteluista voi sopia etukäteen Pertti Pasasen kanssa.

Tilaisuus järjestetään yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Savonia-ammattikorkeakoulun, Kuopion kaupungin ja Sisäilmayhdistyksen kanssa.

Lisätietoja: Tutkimusjohtaja Pertti Pasanen, p. 050 400 6200, pertti.pasanen@uef.fi

Sisäilmapajan ohjelma