Saimaalta susirajalle – savonlinnalaiset opiskelijat tutustuivat Joensuuhun

Kampussiirto Savonlinnasta Joensuuhun lähenee. Tänään Joensuun kampukseen tutustui noin 300 savonlinnalaista opiskelijaa ”Saimaalta susirajalle”-ekskursiossa. Tuleva kotikampus tuntui suurelta, mutta ystävälliseltä.

– Olemme kävelleet täällä kampuksella tässä parin tunnin aikana jo enemmän kuin mitä Savonlinnassa koskaan tulee käveltyä päivässä, kertoo opiskelija Karoliina Salminen nauraen.

Salmisen mukaan tutustumispäivä on ollut parasta koko kampussiirtoasiassa tähän mennessä. Kampukseen tutustuminen konkretisoi muuttamiseen liittyviä asioita paljon paremmin kuin pelkät kertomukset tai infotilaisuudet.

Janita Therman iloitsee siitä, että Joensuu on kaupunkina suurempi ja aktiivisempi kuin Savonlinna.

– Olen kotoisin Helsingistä ja todella iloinen siitä, että pääsen pitkästä aikaa kunnon kaupunkiin!

Toki muuttamiseen liittyy myös haikeus nykyisestä kotikampuksesta luopumisesta.

– Onhan se pieni ja kotoisa paikka, jossa kaikki tuntevat toisensa. Vaikka suuri osa opiskelijoista odottaa siirtoa innolla, on ilmassa myös haikeutta. Siirto myös mietityttää monia paljon, myöntää Salminen.

Vaikka Joensuun kampus tuntuukin Savonlinnan jälkeen suurelta ja hieman sekavaltakin, on molemmille tullut päivän aikana positiivinen olo.

– Emme ole vielä tavanneet kovin paljon paikallisia opiskelijoita, mutta meille on tullut todella tervetullut fiilis henkilöstön tapaamisen jälkeen. Tuntuu, että meistä välitetään ja siirron eteen tehdään todella töitä, Therman kiittelee.

Molemmat opiskelevat lastentarhanopettajaksi, ja heillä on pieni huoli siitä, lähtevätkö viimeiset harjoittelut heti syksyn alussa rullaamaan niin kuin pitäisi. Joensuussa lastentarhanopettajakoulutusta on annettu viimeksi viime vuosisadalla, jolloin viimeisetkin harjoittelijat luonnollisesti hävisivät päiväkodeista.

– Onneksi meille kerrottiin, että joensuulaisten päiväkotien henkilöstöä koulutetaan harjoitteluja ja ohjausta varten. Lisäksi luvattiin, että jokaiselle riittää harjoittelupaikka, Salminen kertoo.

Kampukseen tutustumisen jälkeen opiskelijat siirtyvät ylioppilaskunnan laatimaan kaupunkisuunnistukseen, ja Joensuun iltaelämään opiskelijat tutustuvat omassa illanvietossaan Kerubissa.

– Ja sitten viimeisellä bussilla kotiin, molemmat nauravat.

Janita Therman (vas.) ja Karoliina Salminen kertovat olevansa kampussiirrosta innoissaan, vaikkakin vähän haikein mielin.

Tärkeä päivä kaikille

Johtava hallintopäällikkö Kari Korhonen kertoo, että koko tämänkaltaiset tutustumispäivät ovat tärkeitä ja yhdistäviä koko tiedekunnalle. Ei pelkästään Savonlinnasta Joensuuhun siirtyville, vaan myös joensuulaisille opiskelijoille ja henkilökunnalle.

– Tämän päivän aikana opiskelijat tutustuvat kampukseen, tilajärjestelyihin, harjoittelukouluihin, joensuulaisiin sekä itse Joensuun kaupunkiin. Kerubissa esitellään sitten muuta opiskelijaelämää illanvieton merkeissä.

Kaupunkisuunnistuksen aikana esitellään muun muassa Joensuun kulttuuri- ja urheilumahdollisuuksia.

– Opiskelijat vierailevat Areenalla, kaupunginkirjastossa, Carelicumissa, teatterilla ja kaupungintalolla. Ja tietysti myös Joensuun Ellissä – asuntoasiat kiinnostavat heitä luonnollisesti.

Päivä suunniteltiin yhdessä ylioppilaskunnan kanssa. Mikäli halukkuutta on, järjestetään vielä vastaava tutustumispäivä keväämmällä.

Joensuun kampuksen henkilöstöstä koottu "opasryhmä" vei savonlinnalaiset opiskelijat kampuskierrokselle.

Teksti Nina Venhe
Kuvat Varpu Heiskanen