Takaisin

Pizzademokratiaa nuorille Maunulassa 24.10.

Miten oivaltaa, kuinka vaikuttaa? Lasten ja nuorten eriarvoistumiskehitykseen tarttunut Sitra Lab yhdistää jo Suomessa olevaa alan erilaista asiantuntemusta ja syventää yhteistä ymmärrystä. Torstaina 24.10. klo 12-14.30 Maunulan majalla Maunulan yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset kokeilevat uusin keinoin vaikuttamisen oivaltamista. Tapahtumaa ovat mukana toteuttamassa Itä-Suomen yliopistosta tutkimusjohtaja Tomi Mäki-Opas ja projektitutkija Tiina Ahonen. Tavoitteena on kokemusten kautta oppia siitä, miten nuoret oivaltavat ja oppivat omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä. Demokraattista päätöksentekoa he harjoittelevat fasilitoidussa keskustelussa, joka tähtää pizzan tilaamiseen - millaisen keskustelu- ja päätöksentekoprosessin kautta he päätyvät yhteiseen pizzatilaukseen.

Päivän aikana nuoret pääsevät jakamaan paikallisten päätöksentekijöiden kanssa asioita, joihin he haluaisivat vaikuttaa. Puhetta voi syntyä kouluruoasta, koulupäivien sisällöistä, ilmastonmuutoksesta, harrastuspaikoista tai jostain ihan muusta. Aiheita käsitellään tarinateatterin ja työpajatyöskentelyn keinoin.

Pizzademokratiaa Maunulassa -tapahtuman idea on syntynyt Sitran perustamassa Sitra Labissa, sen demokratiaa ja osallisuutta pohtivassa ryhmässä. Sitra Lab keskittyy hyvinvointiyhteiskunnan yhteen viheliäiseen ongelmaan eli lasten ja nuorten eriarvoistumiseen. Pohjoismainen hyvinvointivaltio rakentuu yhdenvertaisuuden, tasa-arvon, reiluuden ja demokratian ihanteille. Yhteiskunnallisen muutoksen ajurit kuitenkin haastavat hyvinvoinnin perustaa ja lisäävät eriarvoisuutta. Lasten ja nuorten eriarvoistuminen on monen toimijan agendalla, myöskään tietoa tai toimenpiteitä ei kentältä puutu. Sitra Lab tarjoaa aiheen parissa työskenteleville paikan, jossa yhdistää erilaista asiantuntemusta ja syventää yhteistä ymmärrystä. Lisäksi Labin tavoitteena on vauhdittaa olemassa olevaa hyvää tekemistä, lisätä kestävää rahoitusta ja yhteistyötä yli siilojen.

Pizzademokratia on yksi Sitra Labin viidestä käytännön kokeilusta ja sen toteuttajat ovat:

Matti Virtasalo, Luotolan nuoret ry
Kati Palsanen, SOS-Lapsikylä
Jaana Taskinen, Q-teatteri
Tomi Mäki-Opas, Itä-Suomen yliopisto
Tiina Ahonen, Itä-Suomen yliopisto
Mona Särkelä-Kukko, Setlementtiliitto
Jukka-Pekka Lätti, Outokummun kaupunki
Roope, Enja ja Oksa, Sitra Labin nuoret tulevaisuusneuvokset
Lisäksi kokeilussa on mukana Maunulan koulu, apulaisrehtori Virpi Vatasen avulla
    
Sitra Labiin voit tutustua tarkemmin tästä linkistä