Painonpudotus voi riittää hoidoksi osalle tyypin 2 diabeetikoista

Uusien tutkimustulosten valossa lääkkeetön hoito voi olla hyvä vaihtoehto ainakin osalle tyypin 2 diabeetikoista. Painonpudotuksen tulisi olla tärkein tavoite tyypin 2 diabeteksen hoidossa, arvioi Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Matti Uusitupa 5. joulukuuta julkaistussa The Lancet -lehden kommenttipääkirjoituksessaan.

Uusitupa kommentoi samassa lehdessä julkaistuja tuoreita tuloksia Glasgown ja Newcastlen yliopistojen DiRECT-tutkimuksesta, jossa selvitettiin painonhallintaohjelman tehoa tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Osallistujilta lopetettiin diabeteslääkitys ja tavoitteeksi asetettiin vähintään 15 kilon painonpudotus. Tämän tavoitteen saavuttaneista 86 prosenttia ja kaikista painonhallintaohjelmaan osallistuneista 46 prosenttia pääsi vuodessa hyvään hoitotasapainoon, toisin sanoen sokeriaineenvaihdunta palautui jokseenkin normaaliksi ilman diabeteslääkitystä.

Lääkkeettömän hoidon ja erityisesti painonpudotuksen tehoa tyypin 2 diabeetikoilla ei toistaiseksi ole juurikaan tutkittu isoissa tutkimusaineistoissa. Henkilöillä, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, painonpudotus, liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat ehkäisseet tai siirtäneet sairastumista esimerkiksi suomalaisessa DPS-tutkimuksessa jopa 15 vuodella.

Uusitupa toteaa The Lancetissa julkaistujen tulosten vahvistavan näkemystä, että painonpudotuksen tulisi olla ensisijainen tavoite tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Viitteitä on siitä, että painonpudotuksen myötä parantuneen insuliinin tehon ohella myös insuliinin eritys voi korjaantua, kun kudosten rasvoittuminen vähenee. Elämäntapamuutoksiin ja painonhallintaan tulisi hänen mukaansa kannustaa viipymättä, kun tyypin 2 diabetes on todettu. Vielä tärkeämpää olisi panostaa lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla, esimerkiksi verottamalla tiukemmin epäterveellisiä elintarvikkeita.

Matti Uusitupa, matti.uusitupa (a) uef.fi, p. 040 0615661

Uusitupa, M. Remission of type 2 diabetes: mission not impossible. Lancet 2017, julkaistu verkossa 5.12.2017. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)33100-8

Lean MEJ, Leslie WS, Barnes AC, et al. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet 2017, julkaistu verkossa 5.12.2017. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)33102-1