Liikkuvien lelujen rakentaminen innosti StarT-festareilla

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjesti koululaisten LUMA-projekteja esittelevän StarT-festarin huhtikuussa Joensuun kampuksella. Tapahtumaan osallistui 80 lasta lähialueilta ja kauempaakin. 22 tiimin tehtävänä oli esimerkiksi rakentaa liikkuvia leluja, joista arvioitiin, miten hauskaa niillä on leikkiä, ja miten hyvin liike on niissä toteutettu.

Siivoa metsä -projekti palkittiin festareiden upeimpana luomuksena sekä yhtenä kansallisen sarjan parhaista.

Kuvassa: Siivoa metsä -projekti palkittiin festareiden upeimpana luomuksena, sekä yhtenä kansallisen sarjan parhaista.

—Valtakunnallisia festareita järjestetään yhteensä kymmenen eri puolilla Suomea. Niiden tarkoituksena on tukea uuden opetussuunnitelman mukaista projektioppimista, ja innostaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden pariin, kertoi tutkijatohtori Risto Leinonen Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksesta.

StarT-festarit on tarkoitettu päiväkoti-ikäisistä lapsista toiselle asteelle, ja muilla festareilla olikin osallistujia myös näistä ryhmistä. Joensuussa osallistujat olivat 1.-7.-luokkalaisia.

Parhaat projektit palkitaan yleisöäänestyksen ja tuomarin arvion perusteella.

—Kyseessä ei kuitenkaan ole niinkään kilpailu, vaan mukava yhteisöllinen tapahtuma, Leinonen sanoi.

Tuomaristo apulaisineen testaamassa Paalit pinoon -lelua.

Kuvassa: Tuomaristo apulaisineen testaamassa Paalit pinoon -lelua.

Esimerkiksi Puhoksen koulun vesiprojekti on jatkunut ympäri vuoden – Puhos sijaitsee kahden vesistön, Oriveden ja Pyhäjärven välillä, joten projektissa on tehty kaikkea tähän liittyvää.

—Yllättävintä on se, miten kiinnostuneita lapset ovat tieteen soveltamisesta, kun se oikein esitetään. Tämä onkin toimintamme laaja tavoite. Lapset oppivat katselemalla, kokeilemalla ja käsillä tekemällä. Välineet ovat menneet paljon eteenpäin, ja niitä on myös lainattavissa LUMAlta. Verkkosivultamme löytyy runsaasti kouluja varten kehitettyjä materiaaleja. Tietoa ja taitoa löytyy myös opettajilta.

Leinonen uskoo, että tällä tavalla opitaan myös tulevaisuuden kouluissa.

—Ei katsota mitä opettaja tekee, vaan tehdään itse. Myös virtuaalimaailma tulee jatkossa korostumaan opetuksessa.

Kuvassa: Tuomariston puheenjohtaja Mervi Asikainen palkitsemassa upeimman luomuksen tiimiä.

Startin kausi 2019-2020 on juuri alkanut, ja nyt haetaan mukaan oppimisyhteisöjä ja sponsoreita. Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjestää lapsille kesällä viikon mittaisia tiedeleirejä yliopiston tiloissa, yhteistyössä Joensuun tiedeseuran kanssa. LUMA-keskus on myös mukana elokuussa Joensuun Botaniassa järjestettävässä Scifestissa.

Palkitut projektit:

• Aktiivisin koulu: Säviän koulu (12 projektia)
  • Yleisön suosikkiprojekti: Vesi, Puhoksen koulu
  • Mahtavin lelu: Tornitykitys, Säviän koulu (Aino, Venla, Aaro, Santeri)
  • Upein luomus: Siivoa metsä, Säviän koulu (Viljo, Veikko, Piia, Siiri, Vilma)
  • Tornirakennus: Veeti&Jimi (Nilsiä) ja Aaro&Tuukka (Nilsiä).

Teksti: Marianne Mustonen
Kuvat: varpu Heiskanen