Itä-Suomen yliopistossa useita maailman vaikutusvaltaisimpia tutkijoita

Itä-Suomen yliopiston professorit Markku Laakso, Johanna Kuusisto ja Ari Laaksonen sekä dosentti Riitta Törrönen lukeutuvat maailman vaikutusvaltaisimpiin tutkijoihin julkaisujensa saamien viittausmäärien perusteella.

Mediayhtiö Thomson Reutersin juuri julkaisemalle maailman vaikutusvaltaisimpien tutkijoiden listalle on valittu koko maailmasta runsaat 3000 tutkijaa, joiden julkaisuihin muiden tutkijoiden julkaisuissa viitataan tieteenalalla eniten. Listalle valituilla tutkijoilla on ollut tieteenalallaan suurin määrä eniten viitattujen yhden prosentin joukkoon yltäneitä julkaisuja vuosina 2003-2013. Huomioon on otettu myös julkaisut, jotka ovat saaneet poikkeuksellisen paljon viittauksia heti ilmestymisensä jälkeen vuosina 2013-2014.

Suomesta listalle on yltänyt kaikkiaan 17 tutkijaa Helsingin yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Luonnonvarakeskus Lukesta.

Itä-Suomen yliopistosta professori Markku Laakso ja professori Johanna Kuusisto kuuluvat maailman siteeratuimpiin tutkijoihin molekyylibiologian ja genetiikan alalla, yliopistotutkija, dosentti Riitta Törrönen maataloustieteen alalla ja professori Ari Laaksonen geotieteiden alalla.

Sisätautiopin professori Markku Laakso on maailman johtavia tyypin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoita. Laakson tutkimuksissa käytetään useita erilaisia lähestymistapoja tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Laakso on toiminut kaksi kautta akatemiaprofessorina ja hänen tutkimusryhmänsä on mukana Suomen Akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikössä.

Sisätautiopin professori Johanna Kuusiston tutkimukset valaisevat paksuntavan sydänlihassairauden omaleimaista geneettistä tastaa suomalaisilla sekä taudin syntyä, piirteitä ja kulkua. Tautia tutkitaan muun muassa kansallisessa FinHCM-tutkimuksessa ja Suomen Akatemian rahoittamassa CardioPath -hankkeessa, joita Kuusisto johtaa. Toisena Kuusiston tutkimuskohteena ovat ateroskleroottisen valtimotaudin uudet biomarkkerit.

Yliopistotutkija, dosentti Riitta Törrösen tutkimuksen kohteena ovat suomalaisten marjojen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet ja niiden vaikutukset muun muassa glukoosiaineenvaihduntaan ja elimistön tulehdustilaan. Marjoihin liittyvä tutkimus on herättänyt runsaasti kiinnostusta myös mediassa.

Ympäristöfysiikan professori Ari Laaksonen on myös Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimuksen yksikön päällikkö. Laaksonen on aikaisemmin johtanut Itä-Suomen yliopistossa aerosolifysiikan tutkimusryhmää ja ollut mukana pohjoismaisissa ja Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköissä tutkimuskohteenaan erityisesti ilmakehän hiukkasmuodostus sekä pienhiukkasten, pilvien ja ilmaston vuorovaikutus.

Tutkijoiden yhteystiedot puhelinluettelosta: http://www2.uef.fi/fi/puhluwww3