Isaac Afaralle rahoitusta Jane ja Aatos Erkko -säätiöltä laskennalliseen mallintamiseen

Akatemiatutkija, dosentti Isaac Afara sovelletun fysiikan laitokselta on saanut 487 000 euron rahoituksen Jane ja Aatos Erkko -säätiöltä 4-vuotiseen hankkeeseen "Laskennallinen mallintaminen sidekudosten spektroskooppiseen karakterisointiin nivelrikossa (COMPaCT)".

Osteoartriitti on nivelsairaus, joka vaikuttaa miljoonaan suomalaiseen. Se liittyy voimakkaaseen kipuun, liikkumattomuuteen ja merkittävään sosiaalis-taloudelliseen vaikutukseen. Tällä hetkellä nivelpatologioiden kirurginen hoito suoritetaan artroskopian aikana, jolloin hoitokyky riippuu loukkaantumisen laajuuden ja vakavuuden tarkasta diagnoosista. Perinteinen artroskooppi on kuitenkin epäluotettava, ja siksi tarvitaan uusia ja tarkkoja arthroscopic-tekniikoita.

Optinen spektroskopia on osoittanut mahdollisuuden tarkkaan ja objektiiviseen kliiniseen arvioon nivelkudoksen eheydestä. Kuitenkin sironta ja valon absorptio näissä kudoksissa eivät ole täysin ymmärrettyjä.

COMPaCT pyrkii tarjoamaan perustavanlaatuisia oivalluksia, jotka parantavat optisen spektroskopian tulkintaa ja tehokasta soveltamista nivelpatologioiden diagnosointiin arthroskopian aikana. Tulokset voivat johtaa uusiin optisiin diagnostisiin lähestymistapoihin, jotka voisivat merkittävästi parantaa ihmisen nivelten artroskooppista arviointia.

Lisätietoja: Akatemiatutkija, dosentti Isaac Afara, p. 050 3501905, isaac.afara (a) uef.fi