Takaisin

Frontiers in Health Sciences -seminaari syöpätutkimuksesta 7.9.

Akatemiaprofessori Johanna Ivaska Turun yliopistosta on syksyn ensimmäinen puhujavieras terveystieteiden tiedekunnan Frontiers in Health Sciences -seminaarisarjassa. Ivaska puhuu syöpäsolujen säätelystä otsikolla Mechanosensitive regulation of cancer epigenetics and pluripotency. Seminaari järjestetään torstaina 7.9.2017 klo 15–16 Medistudia-rakennuksen auditoriossa MS302. Isäntänä toimii professori Jorma Palvimo. Seminaari on englanninkielinen, maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.

Jatko-opiskelijoille, jotka haluavat suorittaa seminaariopintojakson Seminars in Health Sciences, PhD Student course (4018106), löytyy kurssin osallistumisohjeet Moodlesta.

Johanna Ivaska tutkii syövän etäpesäkkeiden syntymiseen liittyviä muutoksia soluissa. Integriinit ovat tärkeimpiä ihmisen soluntarttumisreseptoreja, jotka säätelevät solujen jakautumista ja liikkumista kudoksessa. Tarttumisominaisuuksien muutokset ovat keskeinen tekijä syövän etäpesäkkeiden synnyssä. Tutkimuksen tavoitteena on saada perustavanlaatuisesti uudenlainen mekanistinen käsitys integriinien toiminnasta syöpäsoluissa ja tuottaa tiekartta integriinireseptorien toiminnasta ja viestintäketjuista.

Tutkimuksessa yhdistetään erilaisia tutkimusmenetelmiä: in vivo -malleja, tehoseulontaa ja synteettisen biologian sovelluksia.  Innovatiivisia lähestymistapoja käyttämällä saadaan merkittävää uutta tietoa syöpäsolujen kulkureiteistä ja liikkumisesta kudoksissa. Hankkeesta odotetaan uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja tällä ajankohtaisella biolääketieteellisellä alalla.

Johanna Ivaska on kansainvälisesti ansioitunut tutkija. Hän on muun muassa saanut kahdesti Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n erittäin kilpaillun tutkimusrahoituksen. Ivaska on saanut useita arvostettuja kansainvälisiä ja kansallisia tunnustuspalkintoja, esimerkiksi nuoren tutkijan pohjoismaisen Anders Jahre -palkinnon vuonna 2011.