Takaisin

Ensimmäiset Vaikuttavuuden tutkimuksen päivät kokoaa Kuopioon runsaslukuisen joukon alan tutkijoita ja asiantuntijoita 4.–5.12.

Ensimmäistä kertaa järjestettävät kansalliset Vaikuttavuuden tutkimuksen päivät tarjoaa laajan kattauksen uusinta tutkimustietoa vaikuttavuudesta. Päiville osallistuu 150 alan tutkijaa sekä asiantuntijaa ja niillä kuullaan lähes 40 esitystä, joissa pureudutaan niin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kuin politiikkatoimien vaikuttavuuteen. Suomessa vaikuttavuustiedolle on sote-uudistuksen, väestön ikääntymisen ja teknologisen kehityksen myötä entistä suurempi yhteiskunnallinen tilaus.

Tilaisuuden kansainvälisiä pääpuhujia ovat professori Gillian Manthorpe King’s Collegesta Lontoosta ja professori Mette Norgaard Aarhusin yliopistosta. Manthorpe tutkii sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen toteuttamista erityisesti ikääntyneen väestön kohdalla. Esityksessään hän tarkastelee sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen vaikuttavuuden tutkimusta. Norgaard puolestaan on hyödyntänyt terveydenhuollon tietokantoja ja hallinnollisia rekisteriaineistoja muun muassa rintasyövän ja muiden syöpätautien hoitojen vaikuttavuuden tutkimuksessa. Hän pohtii esityksessään, voidaanko hoitojen vaikuttavuutta mitata terveyspalveluissa kontrolloiduilla tutkimusasetelmilla.

Kotimaisia pääpuhujia ovat sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhila ja professori Mikko Niemelä Turun yliopistosta. Varhila pohtii vaikuttavuustiedon merkitystä käytännön kehittämiselle ja Niemelän aiheena on vaikuttavuus ja tieteellisen tiedon riippumattomuus.

Tapahtuman rinnakkaissessioissa vaikuttavuutta tarkastellaan sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen, perusterveydenhuollon, potilasturvallisuuden, rekisteriaineistojen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmista. Keynote-puhujina ovat Itä-Suomen yliopistosta professori Marja Vaarama, professori Sirpa Hartikainen, professori Tiina Laatikainen, professori Ismo Linnosmaa, professori Risto Roine ja professori Reijo Sund sekä professori Olli Kangas Turun yliopistosta ja professori Sakari Karvonen THL:stä.

Päivien rinnakkaissessioissa puhutaan muun muassa aikuissosiaalityön avopalvelujen asiakastyytyväisyydestä, paremmasta sääntelyn vaikuttavuudesta, sote-palvelujen järjestämistavan vaikutuksesta kustannustehokkuuteen sekä nuorten rikollisuuden torjuntatoimien vaikuttavuudesta.

Vaikuttavuuden tutkimuksen päivät järjestää Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden talo. Se on monitieteinen tutkimuksen ja koulutuksen verkosto, joka kokoaa yhteen Itä-Suomen yliopistossa tehtävää hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavuuteen liittyvää koulutusta ja tutkimusta.

Esitelmöitsijöitä on mahdollista haastatella tapahtuman aikana. Haastattelupyynnöt tiedottaja Sari Eskeliselle, sari.eskelinen(at)uef.fi. Tiedotusvälineet ovat myös tervetulleita seuraamaan esityksiä.

Vaikuttavuuden tutkimuksen päivät 4.–5.12. (Medistudia-rakennus, Yliopistonranta 1A, Kuopio).

Vaikuttavuuden tutkimuksen päivien ohjelma

Lisätietoja: Tomi Mäki-Opas, puh. 050 323 4020, tomi.maki-opas(at)uef.fi

Vaikuttavuuden talo -foorumin verkkosivut