Biotalouden uusia innovaatioita ja vahvaa verkostoitumista

Biotalouspäivässä marraskuussa tutustuttiin uusiin biotalouden ratkaisuihin, jotka antavat toivoa kestävään kehitykseen. Seminaarissa esiteltiin muun muassa, kuinka metsätalouden sivuvirtoja voitaisiin hyödyntää grafeenin tuotannossa, miten ilmastotalkoisiin voidaan osallistua myös metsätöissä ja kuinka alueellinen tutkimus- ja kehittämisosaaminen saadaan paremmin käyttöön.

Itä-Suomen yliopiston akatemiatutkija Anna Lähde esitteli grafeenin valmistusta pyrolyysin avulla. Läpinäkyvä ja luja grafeeni on vahvin materiaali maailmassa, ja sitä on tutkittu jo jonkin aikaa. Grafeenin sähkön- ja lämmönjohtokyky ovat erinomaisia, mutta sitä on edelleen kallista valmistaa.

- Hintaa lisää se, että grafeenin valmistusmateriaali on kallista. Sitä kuitenkin voidaan tehdä mistä tahansa biomassasta, jossa vain on hiiltä. Meillä Itä-Suomen yliopistossa on biomassan pyrolyysistä jo paljon tietoa, kuten esimerkiksi ohutkalvojen valmistuksesta, kertoo Lähde.

- Grafeenin lähtöaine voi olla vaikkapa puubiomassaa, vehnän olkea, riisin kuorta, hamppua, puiden lehtiä tai sokeriruokoa.

Varsinainen läpimurto grafeenin valmistuksessa odottaa vielä tuloaan, mutta jo nyt Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat saaneet skaalattua prosessiaan huomattavasti. Siihen on auttanut yli 15 vuoden osaaminen materiaalien valmistuksesta.

- Tällä hetkellä emme ole kalleimpia grafeenin tuottajia, mutta emme halvimpiakaan, sanoo Lähde.

- Tässä olisi uuden innovaation paikka puuteollisuudelle.

Metsäkoneenkuljettajan koulutusta tehostetaan videoanalyysin avulla

Kone- ja energiateknologiallakin voidaan vaikuttaa kestävän biotalouden kehitykseen. Esimerkiksi perinteistä parkettia voidaan nykyään tehdä ihan uudella tavalla.

- Ennen parketin puumateriaalia piti kuivattaa kauan, nyt parkettia tehdään sahatavaralankusta nopealla kuivausajalla, ja viilut liimataan muuhun rakenteeseen. Pystymme muuttamaan tiikin pintapuuta sydänpuuta vastaavaksi, ja parantamaan näin parketin kestävyyttä, kertoi Pekka Ritvanen KWS Timber Tech Oy:stä.

Ilmastotalkoita tehdään myös metsässä.

- Päästöjä voidaan torjua tekniikkaa ja koulutusta kehittämällä, sanoi biotalouden ja metsätalouden opettaja Marko Härkönen Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

- Metsäkoneen tyhjäkäynnin välttäminen, työmenetelmien kehittäminen ja kuljettajan asenteen parantaminen pienentävät polttoainekuluja, ja siten myös päästöjä.  Koulutukseen on nyt tullut mukaan simulaatioiden lisäksi videoanalyysi, jonka avulla kouluttaja voi helpommin neuvoa kuljettajaa. Työn suunnittelu, kuten ajomatkat ja koneen säätäminen, on tärkeää.

- Aikaisemmin kokemattomilla kuskeilla on ollut vähän sitä ajatusta, että lyhyet hitaat liikkeet metsäkoneella eivät ole niin näyttäviä, totesi Härkönen.

Alueellinen osaaminen käyttöön Green Hubin ja MATERIA-tutkimuskeskuksen avulla

Tärkeintä biotalouden ja metsäbiotalouden alalla on yhteistyö eri toimijoiden kesken. Esimerkiksi Green Hub -verkosto kokoaa alueen osaajat entistä paremmin yhteen.

-  Yritykset voivat esimerkiksi kutsua tohtorin kylään pariksi päiväksi, kertoi projektitutkija Piritta Torssonen Itä-Suomen yliopistosta.

- Yhdessä voidaan miettiä mahdollisia ongelmia, ja saada siten uusia näkökulmia ja ratkaisuja.

Green Hubissa sitoudutaan avoimuuteen, eikä tarkoitus ole toimia pelkästään vain maakunnan sisällä, vaan laajemminkin.

MATERIA-materiaalitutkimuskeskus taas on kolmen paikallisen oppilaitoksen, Itä-Suomen yliopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky) yhteinen hanke.  Sen tavoitteena on hyödyntää entistä paremmin alueen tutkimus- ja kehityskapasiteettia.

- Visiomme on olla materiaalitutkimuksen ja -testauksen alalla kansallisesti tunnustettu osaamiskeskittymä, joka tuottaa yrityksille palveluita ja tuo samalla alueelle eritysosaamiseen perustuvaa kilpailukykyä, kertoi hankkeen vastuullinen johtaja Arto Koistinen yliopiston SIBLabs -infrastruktuuriyksiköstä.

- Haluamme saada osaamisemme yritysten ja yhteistyöverkoston käyttöön ja tuottaa niiden tarvitsemia palveluja nopeasti.

- Meillä on täällä alueella monipuolista osaamista ja tekemistä, minkä ei tarvitse olla laboratoriossa piilossa. Toivomme yhteistyön ja verkostoitumisen kehittyneen tämän päivän myötä, totesi Jari Jääskeläinen loppupuheenvuorossaan.

Teksti ja kuvat: Marianne Mustonen

Biotalouspäivän esitykset