24.8. Tieteen päivät, Kuopio

Aika ja paikka: lauantai 24.8.2019 klo 11–15, Kuopion Lyseon lukio, Puijonkatu 18

Itä-Suomen yliopisto järjestää Tieteen päivät osana Kuopio juhlii -tapahtumaa.

Juontajana tietokirjailija Antti Heikkinen.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Klo 11-11.45

Sankareita ja antisankareita

Kirjailija Antti Heikkinen: Itäisen maan viisaat miehet: Jaakko Teppo, Juice Leskinen, Heikki Turunen

Liikuntafysiologian professori Heikki Tikkanen (Itä-Suomen yliopisto): Suomalaisen urheilukansan sankarit

Kirjallisuuden professori Risto Turunen (Itä-Suomen yliopisto): Myytit, kirjallisuus ja kulttuuri

Taiteen, urheilun ja populaarikulttuurin sankareita syntyy, kun jotkut yltävät poikkeuksellisiin, rohkeisiin ja omana aikanaan merkittäviin saavutuksiin. Suuret teot eivät kuitenkaan yksin riitä. Sankareiden syntymiseen tarvitaan ulkopuolista rakentajaa eli julkisuutta. Julkisuudessa annettu kuva ei aina vastaa henkilön todellisia tekoja ja luonnetta. Sankari saattaa muuttua antisankariksi, jos henkilö toimii vastoin luotua sankaruus- ja julkisuuskuvaa. Sankaruudesta voikin tulla taakka sankarille ja hänen lähipiirilleen.

Klo 12.00-12.45

Rohkeus koskettaa

Puheenjohtaja: dosentti Taina Kinnunen (Itä-Suomen yliopisto). Panelistit: professori Liisa Tainio (Helsingin yliopisto), dosentti, vanhempi tutkija Jaana Parviainen (Tampereen yliopisto) ja väitöskirjatutkija Pirkko Tolmunen (Åbo Akademi).

Tieteellinen tutkimus ja julkinen keskustelu keskittyvät usein vahingoittavaan kosketukseen. Miksi hyvästä kosketuksesta puhutaan vähän ja miksi sitä olisi tutkittava enemmän? Paneelissa keskustellaan kosketuksesta monitieteisesti. Keskustelijat pohtivat kosketuksen yhteyttä kulttuuriin, psykohistoriaan ja kasvatukseen. He ottavat kantaa suomalaiseen kosketuskulttuuriin, kosketukseen kouluympäristössä sekä kosketukseen sosiaali- ja terveysalan ammatillisena taitona.

Klo 13.00-13.45

Rohkeus ja rakenteet: miksi on turha etsiä seuraavaa Einsteinia

Kosmologi Syksy Räsänen (Helsingin yliopisto)

Klo 14.00-14.45

Tekoäly ja lääketiede

Professori (emeritus) Olli-Pekka Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto): tekoäly ennustaa hoidon tehoa

Apulaisprofessori Jussi Tohka (Itä-Suomen yliopisto): sairauden ennakoiminen aivokuvista

Professori Pekka Neittaanmäki (Jyväskylän yliopisto): tekoäly terveydenhuollossa

Tekoälyn kehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Tekoälyyn perustuvat innovaatiot automaatioteknologiassa, kuten itseohjautuvat autot ja digitaalisten kuvien sisältöä ymmärtävät teollisuusrobotit, ovat jo vaikuttaneet monen alan kehitykseen. Näitä teknisiä edistysaskeleita on hyödynnetty toistaiseksi vain rajoitetusti terveydenhuollon puolella. Tekoälyyn perustuvilla menetelmillä on kuitenkin valtava potentiaali lääketieteellisen diagnostiikan tukena.

Paneelikeskustelu käsittelee lääketieteellisen tekoälyn lupauksia ja realiteetteja: miten tekoälypohjaiset menetelmät voitaisiin ottaa käyttöön diagnostiikassa?

Klo 11-14

Sadutustyöpajat lapsille

Sadutuspaja: tule kertomaan ja ikuistamaan oma tarinasi – tarina tulee kyllä, kun saduttaja saduttaa sinua. Pajassa voit halutessasi myös kuvittaa oman kertomuksesi. Sadutus on kaikenikäisille sopiva menetelmä kerronnalliseen ilmaisuun ja kohtaamiseen.

Lue lisää syksyn tiedetapahtumista! Tulossa myös koko perheen Tutkijoiden yö 27.9.2019 Matkuksessa.