23.8. Tieteen päivät, Joensuu

Aika ja paikka: perjantaina 23. elokuuta Carelicumissa (Koskikatu 5)  klo 16 alkaen. Juontajana kirjailija Antti Heikkinen. Ohjelmaa koko perheelle! Vapaa pääsy, tervetuloa!

Klo 16.00–16.20
Avauspuheenvuoro: sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori Arto O. Salonen: Millaista rohkeutta tarvitaan, jotta tulevaisuus hymyilee sinulle, minulle ja meille?
Tulevaisuutta voidaan tehdä. Hyvä tulevaisuus perustuu sen kuvittelemiseen, mitä ei vielä ole olemassa. Kun vielä olematon otetaan rohkeasti puheeksi, on mahdollista päättää, aletaanko sitä tehdä todellisuudeksi. Sivistyneet pyrkimykset kohti parempaa ovat moninäkökulmaisia, ennakkoluulottomia ja hyvään sitoutuvia. Tällainen sivistyminen edellyttää ajattelussa olevien ristiriitaisuuksien tunnistamista sekä pelkistettyjen ja lukkoonlyötyjen määritelmien väistämistä. Sivistymiselle on tyypillistä jatkuva keskeneräisyys, sillä valmiiksi tuleminen tarkoittaa sivistymisprosessin pysähtymistä.

Klo 16.30–17.15

Rohkeus koskettaa -tiedesessio

Puheenjohtaja: dosentti Taina Kinnunen (Itä-Suomen yliopisto).
Panelistit:
Professori Liisa Tainio (Helsingin yliopisto)
Dosentti, vanhempi tutkija Jaana Parviainen (Tampereen yliopisto)
Väitöskirjatutkija Pirkko Tolmunen (Åbo Akademi).

Tieteellinen tutkimus ja julkinen keskustelu keskittyvät usein vahingoittavaan kosketukseen. Miksi hyvästä kosketuksesta puhutaan vähän ja miksi sitä olisi tutkittava enemmän? Paneelissa keskustellaan kosketuksesta monitieteisesti. Keskustelijat pohtivat kosketuksen yhteyttä kulttuuriin, psykohistoriaan ja kasvatukseen. He ottavat kantaa suomalaiseen kosketuskulttuuriin, kosketukseen kouluympäristössä sekä kosketukseen sosiaali- ja terveysalan ammatillisena taitona.

Klo 17.30–18.15

Tekoäly ja lääketiede -tiedesessio

Emeritusprofessori Olli-Pekka Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto): Tekoäly ennustaa hoidon tehoa
Apulaisprofessori Jussi Tohka (Itä-Suomen yliopisto): Sairauden ennakoiminen aivokuvista
Professori Pekka Neittaanmäki (Jyväskylän yliopisto): Tekoäly terveydenhuollossa

Tekoälyn kehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Tekoälyyn perustuvat innovaatiot automaatioteknologiassa, kuten itseohjautuvat autot ja digitaalisten kuvien sisältöä ymmärtävät teollisuusrobotit, ovat jo vaikuttaneet monen alan kehitykseen. Näitä teknisiä edistysaskeleita on hyödynnetty toistaiseksi vain rajoitetusti terveydenhuollon puolella. Tekoälyyn perustuvilla menetelmillä on kuitenkin valtava potentiaali lääketieteellisen diagnostiikan tukena.

Paneelikeskustelu käsittelee lääketieteellisen tekoälyn lupauksia ja realiteetteja: miten tekoälypohjaiset menetelmät voitaisiin ottaa käyttöön diagnostiikassa?

Klo 18.30–19.15

Sankareita ja antisankareita -tiedesessio

Kirjailija Antti Heikkinen: Itäisen maan viisaat miehet: Jaakko Teppo, Juice Leskinen, Heikki Turunen
Liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen (Itä-Suomen yliopisto): Suomalaisen urheilukansan sankarit
Kirjallisuuden professori Risto Turunen (Itä-Suomen yliopisto): Myytit, kirjallisuus ja kulttuuri

Taiteen, urheilun ja populaarikulttuurin sankareita syntyy, kun jotkut yltävät poikkeuksellisiin, rohkeisiin ja omana aikanaan merkittäviin saavutuksiin. Suuret teot eivät kuitenkaan yksin riitä. Sankareiden syntymiseen tarvitaan ulkopuolista rakentajaa eli julkisuutta. Julkisuudessa annettu kuva ei aina vastaa henkilön todellisia tekoja ja luonnetta. Sankari saattaa muuttua antisankariksi, jos henkilö toimii vastoin luotua sankaruus- ja julkisuuskuvaa. Sankaruudesta voikin tulla taakka sankarille ja hänen lähipiirilleen.

Klo 19.30–20.00
Kulttuurin- ja sukupuolen tutkija Aino Tormulainen kertoo väitöskirjastaan, joka käsitteli 1990-luvun tyttöenergia-ilmiötä. Haastattelun yhteydessä voi tutustua Carelicumissa esillä olevaan valokuvaaja Stefan de Batselierin Excuse me, are you a pop star -valokuvanäyttelyyn, joka esittelee 1990-luvun valovoimaisimpia pop- ja rockmaailman tähtiä.

Klo 20.00–

Äänimaisemakävely

Joen yön äänimaisemakävely. Itä-Suomen yliopiston äänimaisematutkijat Eeva Pärjälä ja Noora Vikman vetävät halukkaille äänimaisemakävelyn Joensuun keskustassa.

Klo 16.00–20.00

Oivalla ja onnistu - tiedetyöpajoja lapsille!

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjestää eri ikäisille lapsille soveltuvia tiedetyöpajoja Mukulakadun sisäänkäynnin luona. Luvassa on pienenpienten maailman rakenteiden ihmettelyä USB-mikroskoopilla, perheen sisäisiä puristusvoimamittelöitä, teknologiarakentelua sekä BeeBot-robottiohjelmointia! Paja soveltuu erityisesti alakouluikäisille ja sitä nuoremmille.

Lue lisää syksyn tiedetapahtumista! Tulossa myös koko perheen Tutkijoiden yö 27.9.2019 yliopistokampuksella.