Takaisin

Ysit yliopistolla tieteen parissa

Su 1.10.2017

Kaikki Normaalikoulun yhdeksäsluokkalaiset osallistuivat perjantaina iltapäivällä Itä-Suomen yliopiston järjestämään Tieteen päivään. Mukana oli lisäksi yhdeksäsluokkalaisia kaupungin muista yläkouluista.

Kampuksella oli Luma-keskuksen sekä eri yksiköiden lehtoreiden järjestämiä työpajoja. Jokainen yhdeksäsluokkalainen pääsi osallistumaan kahteen pajaan, jossa tiede tuli tutuksi varsin kiinnostavasti ja konkreettisesti.

Norssin yhdeksäsluokkalaiset Aada Hartikainen ja Ella Haring tarttuivat rohkeasti puikkoihin Tieteen päivillä, kun kysymys oli ihmisen ominaisuuksien mittaamisesta.

Yksi pajoista oli Ihmisen ominaisuuksien mittaus. Norssin 9.-luokkalaiset Aada Hartikainen ja Ella Haring pääsevät heti mittaamaan hyppyvoimaa. He eivät epäröi olla vapaaehtoisia, kun tiedettä pääsee tekemään konkreettisesti.

– Täällä on hauskaa – hieman vaihtelua tavalliseen koulutyöhön. Oppii uutta, tytöt tuumivat mittaamisen lomassa.

Luma-Suomi kehittämishankkeessa mukana oleva tohtoritutkija Mikko Kesonen kertoo, että tarkoituksena on tuoda voiman, massan ja painopisteen käsitteitä havainnollistamalla tutuiksi. Samalla oppia tulee keskiarvon laskemisesta sekä kuvaajan tulkitsemisesta. Kesonen on fysiikan opetuksen tutkija.

– Hyvin on lähtenyt tämä paja käyntiin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun oppilaat ovat sekä tekemässä tehtävää että mittaamassa. Aiemmin he ovat olleet vain tehtävää tekemässä. Hyvältä näyttää tämä oppilaiden entistä aktiivisempi rooli.

Toiminnallisia työpajoja oli tarjolla lisäksi muun muassa englannin kielestä, väittelemisestä ja virtuaalisesta todellisuudesta. Myös yliopisto-opinnoista sai halutessaan tietoa. Tapahtuma oli osa Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö perjantaita, jolloin tehtiin tiedettä ja tutkijoita tutuksi kaikenikäisille. Itä-Suomen yliopisto tarjosi suurelle yleisölle rautaisannoksen tiedeohjelmaa kaikissa kampuskaupungeissaan.

Teksti: Johanna Alpia-Sormunen
Kuva: Jaana Tanskanen