Takaisin

Ysit tutustumassa jatko-opintomahdollisuuksiin

Su 19.11.2017


Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä järjesti tämän viikon torstaina Toisen asteen yhteys -tapahtuman, joka tarjosi 9.-luokkalaisille mahdollisuuden tutustua alueen ammatilliseen koulutukseen ja lukio-opintoihin. Oppilaat saivat valita heitä kiinnostavat koulutusalat, joihin he tutustuivat päivän aikana. Eri koulutusaloista oli koostettu erilaisia polkuja, joita oppilaat ja opettajat seurasivat opiskelijatutoreiden kanssa. 

 

Ensimmäisenä Norssin oppilaat pääsivät tutustumaan melkein oman koulun naapurissa sijaitsevan Otsolan toimipisteen koulutustarjontaan. Otsolassa on mahdollista opiskella muun muassa merkonomiksi, datanomiksi, talonrakentajaksi, artesaaniksi ja putkiasentajaksi. Polkujen varrella oppilaille esittäytyivät koulutusalojen opiskelijat, jotka olivat järjestäneet toiminnallisia ja informatiivisia pisteitä, joilla oli muun muassa leikkimielisiä kilpailuja ja tietoiskuja.

9.C-luokkalainen Ellinoora Härkin tutustui päivän aikana muun muassa datanomiopintoihin.


Ruokailun jälkeen opiskelijat jakautuivat kahteen ryhmään. Toinen ryhmä lähti tutustumaan Lyseon lukioon ja toinen ammattikoulun Niskalan toimipisteeseen. Siellä koko ryhmä seurasi samaa polkua, jonka aikana meille esiteltiin hotelli-, ravintola- ja catering-ala, matkailuala, kotityö- ja puhdistuspalveluala ja ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus. Myös Niskalassa opiskelijat olivat järjestäneet lyhyitä, mutta informatiivisia, esittelyjä omasta alastaan.

Iltapäivän ohjelmassa oli tutustuminen ammattikoulun Peltolan toimipisteeseen. Tutorit tutustuttivat oppilasryhmiä muun muassa sähkö- ja tietoliikennealaan, autoalaan, hius- ja kauneusalaan, sosiaali- ja terveysalaan ja turvallisuusalaan. Tarjolla oli jälleen kiinnostavaa tietoa alojen opiskelusta sekä mukavia toiminnallisia pisteitä. Esimerkiksi turvallisuusalan esittelyssä oppilaat saivat itse kokeilla pippurisumutteen käyttöä ja käsirautojen kiinnittämistä. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat taas mittasivat esimerkiksi verensokeria ja esittivät demon eristyspotilaan hoitotilanteesta. 


Opot, opettajat ja me harjoittelijat kiersimme polkuja Norssin oppilaiden mukana ja saimme itsekin paljon uutta ja hyödyllistä tietoa toisen asteen opinnoista. Päivä oli erittäin antoisa ja toi vaihtelua perinteiseen koulutyöhön. Lisäksi oli hyvä päästä paikan päälle toimipisteisiin näkemään myös oikeita opiskelu- ja työtiloja.  Meistä oli mukavaa, että tapahtuma osui harjoittelujaksollemme ja pääsimme mukaan sekä valmistautumaan päivään opon kanssa että osallistumaan itse tapahtumaan. Myös oppilaat osallistuivat innokkaasti päivän ohjelmaan ja saivat toivottavasti uusia ajatuksia jatkokoulutusmahdollisuuksistaan.

Teksti: Anni Hirvonen ja Laura Reijonen

Kirjoittajat opiskelevat opinto-ohjaajiksi ja suorittavat harjoitteluaan Norssissa.


Kuvat: Ellinoora Härkin ja Senja Kastinen (9.C)