Venäjä, Viro ja Suomi avasivat luokkahuoneidensa ovet maailmalle

Ke 13.6.2018

Joensuun normaalikoulun alakoulun venäjän kielen opetuksen tekemä yhteistyö huipentui kuluneena lukuvuonna maaliskuussa Skype-verkkokonferenssiin. Verkkokonferenssissa oli paikalla kaikkien 5 yhteistyökoulun edustus. Nämä koulut ovat kolmesta eri maasta: Venäjältä, Virosta ja Suomesta.

Joensuun norssi toimi tänä lukuvuonna puheenjohtajakouluna. Venäjältä mukana ovat Pietarin koulu numero 582 ja Sortavalan koulu numero 3. Virosta mukana on Pärnun Tammasaaren koulu ja Suomesta Joensuun normaalikoulu sekä Helsingin suomalais-venäläinen koulu. Koulut työskentelivät toista lukuvuotta yhdessä.

Joensuulaiset esittelivät kotiseutuaan havainnollisesti ystävyyskoulujensa yleisölle.

Oppilaat ja opettajat ovat pitäneet yhteisiä toiminnallisia tunteja Skypen välityksellä. Projektissa käytettävinä yhteistyön kielinä ovat venäjän kieli, englannin kieli sekä suomen kieli. Tänä lukuvuonna teemana oli ”Minun kotiseutuni”. Toimintaan on liittynyt myös joitakin ystävyyskouluvierailuja.

Jokainen mukana oleva koulu työsti kotiseudustaan kokonaisen lautapelin, jotka toimitettiin kevätlukukaudella kouluihin pelattaviksi. Itse konferenssissa pidettiin puheita, esitettiin kiitoksia ja pelattiiin Kahoot-tietovisa lautapelien opettamista asioista.

Venäjän opettaja Julia Laittila sai seurata ylpeänä vierestä, kun kuudesluokkalaiset Riku Pinter (lähinnä), Siiri Nyyssönen ja Aleksa Pulkkinen hoitivat yhteydenpitoa ystävyyskouluun tekniikka apunaan.

Mukana olleet Norssin kuudesluokkalaiset ovat todella innoissaan verkkokonferenssista. Jutta Turunen, Aleksa Pulkkinen, Siiri Nyyssönen, Anna Safiulina ja Riku Pinter kuvailevat toimintaa kiinnostavaksi, erilaiseksi ja monipuoliseksi.

– Mukava, että saamme tehdä näin kivoja ja erilaisia juttuja koulussa, Riku Pinter kehuu.

– Olemme siis avanneet luokkahuoneiden ovet maailmalle. Vieraat kielet sekä tekniikka toimivat vain apuvälineinämme. Itse lukuvuoden huipentava konferenssi on vain jäävuoren huippu, sillä yhteistyötä koulujen välillä tehdään koko ajan, ja me opettajat suunnittelemme yhteistyötä enimmäkseen internetin välityksellä, että saamme varsinaisten oppituntien aikaisen yhteisen toiminnan onnistumaan, venäjän kielen lehtori Julia Laittila Joensuun normaalikoulusta kuvailee viiden koulun yhteistä toimintaa.

Ystävyyskoulujen välinen yhteinen toiminta on vain voimistumassa tulevana lukuvuonna. Aiheeksi on valittu kirjallisuus, ja ajatuksena on lukea ystävyyskoulujen maiden satuja.

– Meiltä voisivat kirjana olla esimerkiksi muumit tai jokin Mauri Kunnaksen kirja, Julia Laittila suunnittelee.

Lisäksi yhä useamman ystävyyskoulun on tarkoitus tavata tulevana lukuvuonna 2018–2019.

Teksti ja kuvat: Johanna Alpia-Sormunen