Takaisin

Valiokunnissa kansanedustajatkin viittaavat

Pe 27.1.2017

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen tapasi maanantaina Joensuun normaalikoulun neljäsluokkalaiset ja kertoi heille, millaista kansanedustajan työ oikein on. Tapaamisessa selvisi muun muassa, että vaikka täysistunnoissa kansanedustajat saavat painaa nappia, täytyy valiokunnissa puheenvuoro pyytää kuten koulussakin – eli viittaamalla.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kertoi työstään Normaalikoulun neljäsluokkalaisille.

Merja Mäkisalo-Ropponen ei koskaan haaveillut kansanedustajan tai poliitikon työstä. Se tuli hänen elämäänsä ikään kuin sattumalta.

– Toimin ennen kansanedustajan työtä Karelia-ammattikorkeakoulussa terveydenhuollon opettajana. Erään tunnin jälkeen yksi opiskelijoistani huomautti minun puhuneen tunnilla ”kuin sosiaalidemokraatti”. Kielsin tämän jyrkästi, koska en mielestäni todellakaan puhunut tunneillani politiikkaa, kertoo Mäkisalo-Ropponen oppilaille naurahtaen.

Huomautuksesta hieman närkästyneenä Mäkisalo-Ropponen etsi käsiinsä eri puolueiden puoluekirjat ja tutustui niiden periaatteisiin tarkemmin.

– Lopulta huomasin opiskelijan puhuneen totta; SDP:n puoluekirjan arvot ja ajatukset vastasivat täysin omiani. Siitä sain lähtösysäyksen politiikkaan.

Kansanedustajat ovat kavereita keskenään

Tilaisuudessa oppilaita kiinnostivat monenlaiset asiat. Eniten ihmetystä herättivät kansanedustajan pitkiksi venyvät työpäivät.

– Myönnän, että koen ne vähän inhottavina, etenkin kun kärsin migreenistä, jonka laukaisee usein juuri väsymys. Mutta muuta negatiivista en työstäni oikein osaa sanoa.

Ihanimpana työnsä antina Mäkisalo-Ropponen mainitsee kysyttäessä eri-ikäisten ihmisten tapaamisen. Hän nauttii myös kirjoittamisesta.

– Sen varmaan huomaavat kaikki paikallislehtiä lukevat! Lehtiartikkeleita on niin mukava kirjoittaa.

Oppilaita mietityttivät myös eduskunnassa mahdollisesti piilevät erimielisyydet.

– Erimielisyys kuuluu politiikkaan. Minun työtehtäväni on suorastaan olla välillä eri mieltä. Jos me kaikki 200 kansanedustajaa olisimme kaikesta samaa mieltä, olisi työmmekin aika turhaa.

Mäkisalo-Ropponen kertoi, että vaikka televisiossa kansanedustajat saattavat esimerkiksi täysistunnossa vaikuttaa tosi äkäisiltä, ovat he kuitenkin ystäviä keskenään.

– Meillä on oikeasti todella hyvä henki yli puoluerajojen. Istunnon jälkeen saatamme kehaista toisiamme hyvästä ja ärhäkkäästä puheenvuorosta, vaikka se olisikin kohdistunut meidän omaa mielipidettämme vastaan. Asiat taistelevat, eivät ihmiset.

Koulukierroksia maakunnissa

Kansanedustajia kannustetaan kiertämään maakunnissaan joka maanantai silloin kun muut tehtävät antavat myöten.

– Teemme näitä kouluvierailuja muulloinkin, mutta nyt Suomen juhlavuonna korostamme näitä tapaamisia, jotka ovat meille erittäin tärkeitä.

Normaalikoulussa tilaisuuteen oli valmistauduttu yhteiskuntaopin tunnilla. Oppilaat olivat etukäteen tutustuneet eduskunnan toimintaan sekä kansanedustajan tehtäviin.

– Yhtenä opetustavoitteena tässä taustalla on opetella olemaan eri mieltä ja perustelemaan mielipiteensä. Siinä mielessä kansanedustajan vierailu sattui oivaan kohtaan. Oppilaat saivat käsityksen siitä, miten päätöksiä tehdään ja lakeja säädetään. Ne eivät aina synny yksimielisesti, summaa neljännen luokan opettaja Seppo Rantala.

Teksti: Nina Venhe
Kuva: Varpu Heiskanen