Saudiopettajat tutustuvat suomalaiseen koulujärjestelmään kolmen kuukauden ajan Norssissa

Pe 22.9.2017

15 saudiopettajaa on aloittanut kolmen kuukauden mittaisen tutustumisen suomalaisen koulun toimintaan ja opetusmenetelmiin Joensuun normaalikoulussa. Jakso on osa puolen vuoden täydennyskoulutusta, jonka Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistot toteuttavat yhteisen koulutusvientiyhtiönsä Finland Universityn kautta 59 saudiarabilaiselle opettajalle. Koulutuksen maksaa Saudi-Arabian opetusministeriö.

Saudiopettajien kouluttajina toimivat suomalaiset mentoriopettajat, joiden kanssa saudiopettajat tutustuvat koulun arkeen ja oppivat uusia opetusmenetelmiä. Lisäksi saudiopettajat opiskelevat yliopistolla koulussa näkemiensä käytäntöjen teoreettista taustaa.

Tulliportin koulun erityisopettaja Hannu Koskela on tällä hetkellä yksi saudiopettajien kanssa työskentelevistä.

– Saudiopettajat tutustuvat koulussamme suomalaiseen yleissivistävään kouluun, sen pedagogisiin ratkaisuihin, innovaatioihin ja pedagogiseen kehittämiseen. Samalla he tutustuvat yliopiston koulun toimintamalleihin osana opettajankoulutusta. Heidän mentoreinaan toimivat kokeneet opettajat, joilla on myös tutkijan koulutus, johtava rehtori Heikki Happonen toteaa.

Koulutukseen osallistuvat saudiopettajat vievät Suomessa opitut hyvät käytännöt Saudi-Arabiaan ja osallistuvat näin kotimaansa koulutuksen kehittämiseen. Englanninopettaja Samirah Alrehaili nostaa esiin yhtenä monista hyvistä käytäntöistä Liikkuva koulu -toimintamallin. Hän kertoo saaneensa ideoita, kuinka aktivoida oppilaita liikkumaan ja tauottaa oppitunteja toiminnallisilla menetelmillä. Opinto-ohjaaja Abdullah Alrowaished on kiinnostunut oppimaan, kuinka ohjausta toteutetaan kouluissa ja miten opettajat osallistuvat ohjaustyöhön. Lisäksi hän hämmästelee oppilaiden motivaatiota ja on kiinnostunut, kuinka heitä ohjataan itsenäiseen toimintaan.

– Oppilaat toimivat koulussa vapaasti ja itsenäisesti. Tämä on hämmästyttävää, kun kyseessä on alakoulu. Koulussa on rauhallista ja oppilaat tietävät, mitä tehdä.

Saudiopettajien koulutus on osa Itä-Suomen yliopiston Finland Universityn kautta toteuttamaa koulutusvientiä. Aikaisemmin kaupungissa on vieraillut opettajia muun muassa Kiinasta, Namibiasta ja eri puolelta Eurooppaa.

– Saudiopettajien kanssa tehtävä yhteistyö on meille ensimmäinen kolmen yliopiston yhteisprojekti, jossa eri yliopistojen hyvät käytänteet ja osaaminen tulevat hienosti näkyviin, sanoo Itä-Suomen yliopiston koulutusvientikoordinaattori Mari Argillander.

– Hanke on osoitus koulutuksen tarjoamasta positiivisesta sysäyksestä Suomen talouskasvulle.

Finland Universityn toimitusjohtaja Pekka T. Saavalaisen mukaan tämä koulutus on merkittävä jatko Finland Universityn toteuttamille täydennyskoulutuksille.

– Tämä vahvistaa asemaamme Persianlahden koulutusmarkkinoilla. Rakennamme tässä Suomen seuraavaa merkittävää vientimenestystä.

Finland University neuvottelee parhaillaan Saudi-Arabian opetusministeriön kanssa uudesta, isommasta opettajaryhmästä, joka tulisi koulutukseen Suomeen keväällä 2018.