Saimaan järvilohi vei kasiluokkalaisia Ala-Koitajoelle

Ti 30.5.2017

Saimaan järvilohen uusi kummiluokka (8D) sekä entisen kummiluokan (9B) kaksi oppilasedustajaa kävivät opettajiensa Heli Samelan ja Marko Kotilaisen kanssa päiväretkellä järvilohen kotijoella, Ala-Koitajoella, maanantaina 29. toukokuuta. Kummiluokan oppaana kohteessa toimi luonnonvarakeskuksen (LUKE) erikoistutkija Jorma Piironen, joka on omistanut koko työuransa järvikalojen, erityisesti järvilohen, tutkimukseen. Saimaan järvilohi on itäisen Suomen ainutkertainen kala, jota ei esiinny missään muualla maailmassa, ja Jorma Piironen on maailman paras asiantuntija järvilohiasioissa.

Saimaan järvilohi on erittäin uhanalainen laji, jonka populaation romahtamiseen ihminen on ratkaisevasti vaikuttanut erityisesti patoamalla järvilohen luonnollisen asuinympäristön jokia. Järvilohen kantaa on ylläpidetty kalaistutuksilla viime vuosiin saakka, jolloin alkoivat järvilohen kutujokena tunnetun Ala-Koitajoen kunnostustyöt lohikannan elvytykseksi. Jo nyt tutkimus- ja kunnostustyöt ovat tuottaneet erittäin lupaavia tuloksia järvilohen luonnonvaraisesta lisääntymisestä, mikä olisi ratkaiseva edellytys järvilohikannan kestäväksi elpymiseksi.

Kummiluokka tutustui Ala-Koitajokeen Pamilonkosken seudulla. Kuulimme Jorma Piiroselta järvilohen historiaan ja nykytilanteeseen liittyviä uutisia, näimme lohien kutupesiä, tutustuimme tutkimuslohien radiolähetinseurantaan ja paistoimme myös makkaraa laavulla. Ilma oli raikas, Ala-Koitajoen luonto karun kaunis erämääkohde ja matka kokonaisuudessaan ainutkertainen elämys.

Kummiluokkatoiminta on tuottanut vuoden 2016 ja 2017 SciFesteihin lukuisan joukon järvilohiaiheisia työpajoja, maanantaisen opintoretken Ala-Koitajoelle sekä runsaasti tietoa järvilohen tilanteesta ja suojelun tarpeesta niin työpajojen kuin tiedotusvälineidenkin kautta. Tuleviin tapahtumiin kuuluu Joensuun normaalikoululle nimikoitavien radiolähetinjärvilohien merkintä. Nimiksi tulevalle kutuparille on valittu Saimi ja Sulo, ja heidän retkiään pääsemme seuraamaan syksystä alkaen LUKEn tutkimustulosten kautta.

Merkittävin kummiluokkatoiminnan aikaansaannos lienee kuitenkin tiedon lisääminen järvilohen tilanteesta sekä tietoisuuden herättely niin oman lähiluonnon suojelun kuin vaikkapa energiankäytön tai muiden arkisten valintojen osalta. Saimaan järvilohen tulevaisuus on pitkälti ihmisten arvovalinnoista kiinni, ja sellaisena järvilohi on myös symboli kestävän tulvevaisuuden rakentamiselle sekä ihmisen ja luonnon sopusointuiselle yhteiselolle.

`Long live Järvilohi!`

Teksti: Heli Samela