Takaisin

Presidentit mukana norssilaisten keittokirjassa

Pe 15.12.2017
Joensuun normaalikoulun kahdeksasluokkalaiset saivat tällä viikolla painosta erityisen kirjan. Oppilaat ovat koonneet tuoreeseen teokseen yli 40 tunnetun henkilön suosikkireseptejä. Mukana on muun muassa kolmen presidentin reseptit.

– Aluksi koko asian onnistuminen epäilytti, mutta kun vastauskirjeitä alkoi sadella, kirja alkoikin tuntua todelliselta, kuvailee kasiluokkalainen Ronja Lamminparras kirjanteon alkuaikoja.

Historian lehtori Kimmo Kotro toteutti kunnianhimoisen keittokirjaidean toistamiseen. Ensimmäisen vastaavan kootun reseptikirjan hän teki yhdessä oppilaidensa jo kanssa 1980-luvulla, ja siihen saatiin silloin mukaan pohjoiskarjalaisia vaikuttajia.

– Nyt halusimme laajentaa tätä versiota valtakunnan tasolle – ja ilahduttavasti saimme vastauksia maamme johtoa myöten, Kotro myhäilee.

Hän kertoo, että työläin alkuvaihe oli päättää, keitä kaikkia kirjaan kysytään mukaan. Oppilaat olivat mukana pohtimassa sitä, mihin raja vedetään. Lopulta päädyttiin siihen, että reseptejä pyydetään sekä valtakunnan vaikuttajilta että paikallisilta merkkihenkilöiltä.

Miro Tanninen (vas.), Ronja Lamminparras ja Sofia Laaksonen ovat sitä mieltä, että tuore keittokirja on oikein onnistunut.

Raparperimehua Kultarannasta

Mukana on presidenttien lisäksi muun muassa pääministeri Juha Sipilän, puolustusvoimain komentaja Jari Lindbergin, Arkkipiispa Leon sekä usean ministerin lähettämät reseptit. Pohjois-Karjalasta mukaan lähtivät esimerkiksi Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen, Väinö H. Broman sekä Kyösti Kakkonen.

Oppilaat pyysivät reseptejä henkilökohtaisesti käsinkirjoitettujen kirjeiden välityksellä. Kukin oppilas kirjoitti kaksi kirjettä.

– Kyllä se tuntui aika raskaalta. Yhden koulupäivän jälkeen ne kirjoitettiin, ja aikaa taisi niihin mennä reilusti yli kaksi tuntia. Koneella kirjoitusvirheet saa helposti poistettua, mutta käsin kirjoittaminen vaatii paljon keskittymistä, kasiluokkalainen Miro Tanninen muistelee.  

Kirjeiden mukaan laitettiin palautuskuori merkkeineen, jotta reseptin palauttaminen olisi mahdollisimman helppoa. Yksi palautunut kirje oli kuitenkin muita erikoisempi.

– Kirje tuli tasavallan presidentin kansliasta ihan omalla kirjekuorella. Olin ehtinyt muistuttaa reseptistä jo kansliaa, ja sieltä tuli vastaus, että kirje on pian tulossa. Sitten se kolahti laatikkoon vähän erinäköisenä kuin odotin, Sofia Laaksonen muistelee erityistä postiaan.

Kirjassa Sauli Niinistö paljastaa Kultarannan raparperimehun ohjeen.

Osa suurempaa kokonaisuutta

Koko kirjaprojektin taustalla on ajatus yrittäjyyskasvatuksesta. Oppilaat harjoittelevat kirjan myyntiä ja markkinointia vielä alkuvuodesta – ja yhdeksännellä luokalla projekti laajenee.

– Tarkoitus on tehdä vastaava kirja vielä kulttuurialan edustajien sekä urheilijoiden resepteistä. Projekti on siis pitkäjänteisempi, kun sitä jatketaan vielä ensi lukuvuoden ajan.

Siihen asti voidaan nauttia muun muassa Tarja Halosen hedelmäbroilerista, Martti Ahtisaaren ahvenista tai Timo Soinin kesäruuasta.
Kirjoista saatu tuotto käytetään ysi luokan leirikouluun, jolloin oppilaat kiertävät katsomassa suomalaisia maailman perintökohteita. Norssi kun on UNESCO-koulu.

Oppilaat myöntävät, että projekti on jo nyt ollut isompi kuin tehtävät koulussa yleensä. Nyt kun tuore kirja on kädessä, tuntuu kaikki kuitenkin sen arvoiselta.

– Tähän mennessä tämä on ollut oikein onnistunut ja järkevä projekti.

Teksti ja kuvat: Nina Venhe

Kirja maksaa 12 euroa kappaleelta (postikuluineen 15 e). Kirjan kuvat on ottanut Heikki Saari.
Lisätietoja kirjan myynnistä lehtori Kimmo Kotrolta: kimmo.kotro(at)uef.fi, p. 050 326 8977