Norssi-teatterin näytelmässä kohtasivat uusi ja vanha sukupolvi

Pe 24.11.2017

Normaalikoulun lukiossa valmistui kolmen kuukauden uurastuksen jälkeen musiikkinäytelmä ”Vapaata vai pertsaa?”. Se esitettiin neljästi Normaalikoulun auditoriossa; päivisin koulun väelle ja iltaisin vanhemmille, sukulaisille ja kaikille kiinnostuneille.

Näytelmä pohjautuu löyhästi Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja -kirjoihin. Se sijoittuu juna-asemalle, jonka penkillä kohtaavat uusi ja vanha sukupolvi. Junaa odotellessa keskustelevat perinteet ja uudet arvot, pohditaan suomalaisuutta, muistellaan menneitä ja opitaanpa jotain nykymaailmastakin.

Mielensäpahoittajaa esittävä Jonna Penttinen ja nuorta sukupolvea edustava Kata Ponkilainen tekivät molemmat loistavat roolisuoritukset tämänvuotisessa Norssi-teatterin esityksessä.

Näytelmän idea tuli äidinkielenopettaja Mirja Valtoselta, mutta lopullisesta käsikirjoituksesta vastasi kuitenkin koko näyttelijöiden tiimi. Hahmot ja kohtaukset muodostuivat improvisaation pohjalta Valtosen ohjauksessa ja näin lopputulos onkin tekijöidensä näköinen.

Projektin toteuttaminen vaati monen alan osaamista. Sitä työstivät näyttelijöiden lisäksi valo- ja äänitekniikan ryhmä, sekä bändi ja kuoro. Musiikin ovat säveltäneet ja sovittaneet musiikinopettaja Heli Samela ja Normaalikoulun opiskelijat. Näytelmässä kuultiin niin alkuperäisteoksia kuin sovituksia tunnetuista populaarimusiikin kappaleista usealta vuosikymmeneltä.

– Tavoitteenani oli osallistaa opiskelijoita myös musiikin tekemiseen soittamisen lisäksi, sillä itse tekemällä oppii parhaiten. Näytelmää tekemässä olikin monta mukana ja osa suorittaa näytelmän musiikista myös lukiodiplomityötään, Samela kertoo näytelmän musiikista.

Valtonen toivoo jo perinteeksi muodostuneen näyttelemisen jatkuvan Normaalikoulussa. Monella draamakurssit menevät päällekkäin muiden aineiden kanssa, mutta Valtonen rohkaisee kaikkia innokkaita tulemaan mukaan.

– Kun produktio on viimein saatettu päätökseen, tulee sitä hyvä fiilis, jollaista ei monesta asiasta saa, Valtonen kannustaa.

Näytelmän työstäminen muun koulutyön ohella osaa olla raskas, mutta ennenkaikkea erittäin antoisa projekti, täynnä yhdessäoloa ja hauskoja hetkiä. Nähtäväksi jää, mitä uusi vuosi tuo tullessaan!

Teksti: Kata Ponkilainen

Kirjoittaja on Normaalikoulun abiturientti. Hän oli mukana musiikkinäytelmässä ”Vapaata vai pertsaa?”.