Takaisin

Norssilaiset kesäisellä opintomatkalla Petroskoissa

Ti 29.5.2018


Joensuun normaalikoulun yläkoulu ja lukio tekivät opintomatkan Petroskoihin 13–17. toukokuuta. Matkalle osallistui yhteensä yhdeksän oppilasta ja opiskelijaa sekä valvovat opettajat Suvi Heikkinen ja Hannu Vähäkoski.

Itsensä ylittämistä ja ennakkoluulojen murtamista

Matkan tarkoitus oli tutustua ystävyyskouluun numero 34, perehtyä venäläiseen kulttuuriin sekä harjoitella venäjän kieltä. Oppilaat majoittuivat paikallisten perheiden kodeissa ja kulkivat koululle yhdessä majoittajaperheen lasten kanssa.

– Oppilaat jännittivät ennen matkaa isäntäperheiden kohtaamista. Kaikki kuitenkin meni hyvin, ja oppilaiden mukaan isäntäperheet olivat oikein mukavia ja huomaavaisia. Ensimmäisenä aamuna sain kuulla oppilailta innostuneita kommentteja, kun kommunikointi venäjäksi oli perheen kanssa onnistunut, venäjän opettaja Suvi Heikkinen kertoo.

Norssilaiset kokoamassa Karjalan Sanomien uutissivuja.
 

Päivisin matkalaiset osallistuivat koulu numero 34 oppitunneille sekä vierailivat erilaisissa Petroskoin kohteissa, kuten kansallisessa museossa ja Periodika-kustantamossa. Virallisen ohjelman jälkeen oppilailla oli myös omaa aikaa kierrellä paikkoja ja tutustua venäläisiin ikätovereihin.

– Ennen matkaa varoiteltiin siitä, että venäläiset ovat pidättyväisiä ihmisiä. Kaikki venäläiset, jotka matkalla tapasin, olivat todella ystävällisiä, ensimmäistä kertaa Venäjällä vieraillut lukiolainen Eerika Mäkelä sanoo.

Kaikille oppilaille jäi matkasta positiivinen kuva, ja he lähtisivät Venäjän matkalle uudemmankin kerran. Oppilaat saivat myös kutsuja saapua vierailulle isäntäperheiden luo uudelleen Petroskoihin. Lisäksi oppilaat kertovat, että rohkeus käyttää vierasta kieltä erilaisissa tilanteissa kasvoi matkan aikana.

Aiemmin helmikuussa Petroskoin koulu numero 34 oppilaat, suomen kielen opettaja Diana Leontjeva ja englannin opettaja Anna Delas vierailivat Joensuun normaalikoululla. Ystävyyskoulujen vierailut järjestetään joka toinen vuosi. Seuraavan kerran vieraskäynnit tapahtunevat lukuvuonna 2019–2020.

Teksti ja kuva: Suvi Heikkinen