Lukiolaisten hiukkasen hieno matka CERNissä

Ti 13.11.2018

Joensuun normaalikoulun lukion 10 opiskelijaa, sekä fysiikan ja kemian opettaja Heini Honkanen, suuntasivat maanantaina 8. lokakuuta kohti Geneven kupeessa sijaitsevaa CERNiä eli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskusta.

Geneven kaupungin kupeessa oleva CERN on maailman suurin hiukkasfysiikan tutkimuskeskus.

Tämän viikon mittaisen tutkimusmatkan aikana tutustuttiin tarkemmin hiukkasfysiikan ihmeelliseen maailmaan, niin kokeelliseen kuin teoreettiseenkin puoleen.

Matkalla opiskelijat saivat myös tutustua muihinkin hiukkasfysiikasta kiinnostuneisiin opiskelijoihin, sillä matka järjestettiin yhdessä espoolaisen Olarin lukion kanssa.

Matkalla oli opiskelijoita niin Norssista kuin Olarin lukiosta.

Heti matkan alkajaisiksi opiskelijat pääsivät vierailemaan myös Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan päämajassa sekä tutustumaan kuvankauniiseen Geneven kaupunkiin. Nähtävää ja ihmeteltävää olisi riittänyt useammaksikin päiviksi, mutta koko matkan kohokohta oli kuitenkin itse CERN.

CERNissä vietettyjen päivien anteina olivat muun muassa useat luennot ja erilaisiin CERNin koeasemiin tutustuminen. Opiskelijat pääsivät tekemään myös kokeellisen sumukammio kokeen CERNin S´cool LABissa. Viikon aikana tutustuttiin niin hiukkasfysiikan historiaan kuin tulevaisuuden haasteisiinkin. Myös antimateria, standardimalli ja erilaiset hiukkaskiihdyttimet tulivat tutuiksi.

Tiedontäyteisen viikon aikana opiskelijat tutustuivat hiukkasfysiikan lisäksi muihinkin CERNin mahdollistamiin aloihin ja urapolkuihin. Muun muassa kone-ja tietotekniikan osaajanakin voit edetä urallasi aina CERNin kaltaiseen mullistavia tieteellisiä löytöjä tekevään yhteisön osaksi, jos vain mielenkiintoa ja motivaatiota riittää.

Eero Laamanen
Kirjoittaja ja kuvaaja on matkalla mukana ollut toisen vuosikurssin opiskelija.