Levyllinen ihka omaa tuotantoa julki koulun kevätkonsertissa

To 27.4.2017

Normaalikoulu juhli torstaina 100-vuotiasta Suomea julkaisemalla levyllisen itse tehtyä musiikkia kevätkonsertissaan. Päivällä koulun väelle oli tunnin konsertti ja iltaesityksistä pääsee nauttimaan laajemmassa konsertissa kello 18.

Norssin tuore levy jatkaa koulun Karamelli-levyjen sarjaa ja on kaiken kaikkiaan kuudes julkaistu Karamelli-levy. Sen nimi on Karamelli 6 – Suomi soikoon!.

Lukiota toista vuotta käyvä Ansa Laukkanen esitti itse tekemänsä kappaleen Syypää Karamelli 6 -levyn julkaisukonsertissa.

Yksi levylle musiikkia tehneistä on Norssin matemaattis-luonnontieteellisen linjan abiturientti Netta Puhakka. Hänen sävellysprojektistaan valmistui kappale ”Vellamon hambo” sekä lisäksi musiikin lukiodiplomi ”Ideasta sävellykseen ja ensiesitykseen”.

– Olin viime elokuussa mukana Norssin leirikoulumatkalla Pohjois-Ruotsissa Abiskossa, ja meillä oli tosi mukavaa. Matkan jälkeen veden liike ja Kalevala innoittivat minut vangitsemaan tunnelmia ja säveltämään tällaista vähän uudempaa kansanmusiikkia, hän kertoo.

Puhakan puheessa vilahtelevat yhdessä tekeminen ja hauskanpito, mistä tahansa hän kertookin. Musiikki on kuulunut Netta Puhakan elämään lähes aina – tällä hetkellä yksi tärkeä asia elämässä on nuorisoseura Motorassa toimiva kansanmusiikkiyhtye Palje, jonka ohjelmistoon Vellamon hambo kuuluu. Lukiovuosien aikana koulun musiikin kursseja on kertynyt kahdeksan. Motorassa tanssimisen ja musisoinnin lisäksi aikaa kuluu konservatoriolla klarinetin soiton parissa.

– Tykkään vähän kaikesta. Koulun musiikkitunnit ovat olleet rentouttavia. Olen saanut tehdä sellaisia juttuja musiikin parissa, joita en muuten tekisi – esimerkiksi soittaa pianoa.

Levyn teossa on ollut lähes sata norssilaista erilaisissa tehtävissä säveltämässä, sanoittamassa, sovittamassa, esittämässä, äänittämässä ja osin myös miksaamassa ja masteroimassa musiikkia.

Levyn musiikki on syntynyt alakoululaisten Biisipumppu-projektissa sekä lukiolaisten Sydänverellä, H. -musiikkinäytelmässä ja biisintekokurssilla. Musiikki edustaa eri tyylejä kansanmusiikista elektroniseen musiikkiin ja popmusiikista näytelmämusiikkiin.

Teksti: Johanna Alpia-Sormunen

Kuva: Siru Hakkarainen