Takaisin

Kohti toista astetta!

Su 26.3.2017

Kuun puolessa välissä päättyneen yhteishaun alla yhdeksäsluokkalaiset pohtivat jatkosuunnitelmiaan. Mikä olisi juuri minulle sopivin koulu? Joensuun normaalikoulun yhdeksäsluokkalaiset Anni Reijonen ja Wilma Kyllönen kertoivat ajatuksiaan yhteishaun alla.

Wilma ja Anni ovat luokkakavereita 9.B-luokalta. Viimeinen vuosi peruskoulussa on hyvä tilaisuus tsemppaamiseen, ja 9. luokka onkin sujunut molemmilta tytöiltä mukavasti. Opiskelun lomassa on kuitenkin hyvä muistaa lepo ja vapaa-aika. Wilma kertookin käyvänsä salilla, Anni tykkää liikkua koiransa kanssa ulkona.

Jatko-opintosuunnitelmat puhuttavat kotona ja koulussa. Asiasta voi jutella esimerkiksi vanhempien, kavereiden ja opinto-ohjaajan kanssa, mutta jokainen tekee lopullisen valintansa itse. Joensuun normaalikoulun yhdeksäsluokkalaisista noin 70 prosenttia jatkaa Joensuun lukioihin ja 30 prosenttia lähialueen ammatilliseen koulutukseen.

Wilmalla on tulevaisuuden suhteen haave: hän voisi työskennellä journalistina ja hakee nyt Tampereen yhteiskoulun lukion viestintälinjalle. Toisaalta lukiossa voi vielä hyvinkin miettiä suunnitelmiaan.

– Ensimmäisellä sijalla aion hakea Normaalikoulun yleislinjalle, koska toivon voivani jatkaa tutuissa tiloissa opiskelua ja saan samalla aikaa miettiä, minne voisin suunnata lukion jälkeen, Anni kertoo.

Sekä lukio että ammatillinen koulutus tarjoavat hyvän ponnahduslaudan tulevaisuuteen.

– Tässä vaiheessa ei kannata huolestua, vaikka ei vielä tietäisikään, mitä haluaisi aikuisena tehdä, lohduttaa Wilma.

Jokaiselle löytyy sopiva polku jossain vaiheessa.

– Ei kannata liikaa miettiä, minne lähtee jatko-opintoja suorittamaan. Jos on jokin tietty ammatti mielessä, mikä kiinnostaa, kannattaa lähteä ammattikouluun sitä alaa opiskelemaan. Jos taas ei ole niin varma, mitä vielä myöhemmin tekee, niin kannattaa lähteä lukioon, Anni pohtii.

Toisen asteen yhteishaku päättyi 14.3.

Teksti: Marina Cafaro

Kirjoittaja opiskelee opinto-ohjaajaksi Itä-Suomen yliopistossa ja suoritti ohjauksen syventävän harjoittelun Joensuun normaalikoululla.

Kuvat: Wilma Kyllönen ja Anni Reijonen