Kasit taidetestaajina lähellä ja kaukana

Pe 10.11.2017

Suomen kulttuurirahasto tarjoaa kolmelle ikäluokalle kahdeksasluokkalaisia, yhteensä noin 180 000 nuorelle ohjaajineen, mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa esimerkiksi oopperassa, teatterissa, konsertissa tai taidenäyttelyssä. Taidetestaajat vie siis kolmen vuoden ajan kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokeilemaan ja arvioimaan taidetta.

Toinen vierailun kohde on omalla lähialueella ja toinen pääkaupunkiseudulla. Joensuun normaalikoulun kaikki kahdeksannen luokan oppilaat kävivät jo nauttimassa Atso Almilan johtaman Joensuun kaupunginorkesterin Rakkautta kesäyössä -konsertin Carelia-salissa lokakuun lopussa. Ensimmäiselle pääkaupunkimatkalle pääsivät puolestaan koulumme 8.A-luokan oppilaat keskiviikkona 8. marraskuuta. Kulttuurikohteeksi oli valittu taidemuseo.

Normaalikoulun 8.A-luokka pääsi taidetestaajiksi Helsingin Bulevardilla sijaitsevaan Sinebrychoffin taidemuseoon.

Lähdimme ani varhain junalla Joensuusta, lounastimme yhdessä ja menimme Bulevardille Sinebrychoffin taidemuseoon draaman keinoin toteutettuun vuorovaikutteiseen työpajaan.

Parisen tuntia kestäneellä vieraillulla istuskelimme Paul ja Fanny Sinebrychoffin taiteen ja esineistön keskellä heidän entisessä kodissaan. Tuo linnaksikin kutsuttu rakennus oli aikanaan eli vuonna 1842 seudun komein rakennus. Kotimatka teimme iltajunalla. Ainakaan oppilaista virta ei vielä loppunut.

Jokaiseen Taidetestaajat-vierailuun liittyy taide-elämyksen esittely sekä etukäteis- ja jälkityöskentelyn materiaalit. Niinpä 8A:n oppilaat piirsivät omat kuvat. Niistä luokanohjaaja Satu Räty oli liimannut ryhmämuotokuvan vierailunkohteen toivomuksien mukaan. Kuva lahjoitettiin muistoksi museolle.

Vierailujen jälkeen taidetestaajat arvioivat kokemuksensa nettiselaimessa toimivalla sovelluksella. Nuorten taidekriitikoiden mielipiteitä pääsee seuraamaan koko Suomi. Näitä arvioita voi katsoa osoitteessa www.taidetestaajat.fi.

Teksti ja kuva: Jaana Tanskanen