Joensuun normaalikoulun kansainvälinen opettajien täydennyskoulutusprojekti esittelyssä Bonnissa

Ke 14.6.2017

Saksan kulttuuriministeriö ja Pädagogischer Austauschdienst järjestivät Bonnissa Gustav-Stresemann-Instituutissa toukokuun lopussa konferenssin, joka käsitteli EUn Erasmus+ -ohjelman yleissivistävän koulutuksen kansainvälisiä projekteja sekä esitteli hyviä käytänteitä. Konferenssin otsikko ”Best practice results from Erasmus+” kertoo olennaisen konferenssin sisällöstä.

Suomesta oli kutsuttu mukaan viisi osanottajaa eri Erasmus+-toiminnoista sekä Opetushallituksen asiantuntijana Sirkka Säikkälä. Joensuun normaalikoulun projektin, Opetussuunnitelma, kestävä tulevaisuus ja oppimisympäristöt koulun kehittämisessä, esittely oli yleisistunnossa. Normaalikoulun projektia esitteli projektin koordinaattori lehtori Eija Liisa Sokka-Meaney.

Normaalikoulun projekti toteutettiin vuosina 2014–2016. Täydennyskoulutustapahtumiin viidessä eri Euroopan maassa osallistui 8 Norssin opettajaa ja rehtori. Koulutustapahtumat olivat kursseja, seminaareja ja konferensseja Turkissa, Kroatiassa, Alankomaissa, Englannissa ja Skotlannissa. Osallistujien näkemykset koulutusten annista oli varsin positiivinen samoin kuin vaikutuksen koulun toimintaan, koululaisiin, opiskelijoihin ja opetusharjoittelijoihin todettiin ulkoisessa arvioinnissa erittäin hyväksi. Tämä samainen projekti jatkuu vielä vuoden 2017 kesään jatkoprojektina.

Bonnin konferenssiin osallistui yli 200 henkilöä 31 eri maasta, joten tämä tarjous esitellä Norssia ja Norssin projektia oli erinomainen mahdollisuus kertoa suomalaisesta koulusta ja opettajankoulutuksesta, erityisesti opetusharjoittelusta.

Konferenssiympäristö instituutissa oli itsessään ja hyvä luomaan uusia verkostoitumismahdollisuuksia ja vahvistamaan vanhoja. Best practice results from Erasmus+ -konferenssi oli antoisa useistakin syistä. Sekä suomalaisen että kansainvälisen verkostoitumisen kannalta tuli uusia näkökulmia, ja mahdollisuus kuulla EU:n koulutusalan johtajien näkemyksiä koulutuksen kansainvälisten toimintojen kehittämisestä. Euroopan komission koulutuksen osaston johtaja Michael Teutsch esitteli näkemyksiä seuraavasta ohjelmakaudesta, ja yksi suunta oli, että hakuprosesseja ja pyritään keventämään – ilmeisesti palaute on otettu huomioon suunnittelussa.

Teksti ja kuvat: Eija Liisa Sokka-Meaney