Takaisin

"Mä en tiennyt, et se on kiellettyä"

Su 2.9.2018

Joensuun kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Riikonen vieraili Tulliportin ja Rantakylän normaalikouluilla elo-syyskuun taitteessa puhumassa nuorista ja rikoksista. Jarkko tekee yhteistyötä poliisin ja Siunsoten kanssa Ankkuri-tiimissä. Hänet kutsuttiin puhumaan erityisesti somekäyttäytymisestä, mutta kohtaamisesta yläkoululaisten kanssa muodostuikin monipuolinen kattaus siitä, millaiset teot ovat lainvastaisia ja millaisia seuraamuksia rikokseen syyllistynyt nuori kohtaa. Esityksen lomassa oppilaat innostuivat vilkkaaseen keskusteluun muun muassa somesta, Jarkon esittelemästä käsivertauksesta sekä rangaistusten ja vahingonkorvauksen ikärajoista.

Älä kiusaa, varasta tai vahingoita - laki on jokaisen turva

Jarkko tiivisti Suomen laki ja rikosoikeus -teoksen pähkinänkuoreen: selviät elämästä hyvin, kun muistat, että ketään ei saa kiusata, eikä keltään saa varastaa tai vahingoittaa omaisuutta. Tämän verran jokaisen tulee tietää lakiasioista, sillä tieto on meidän jokaisen suojaksi. Jos kuitenkin teet rikoksen, poliisi ei automaattisesti laske pälkähästä, sillä tietämättömyys ei oikeuta tekemään rikoksia. Mikä olisi uhrin oikeusturva, jos syyllinen voisi aina vedota siihen, että "en tiennyt"?

 

Joensuun kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Riikonen on valovoimainen esiintyjä. Tässä taululle syntyy kuvaa siitä, miksi rikoksen tielle ei kannata edes poiketa.

Riskittömiä rikoksia ei ole

Suomi on oikeusvaltio, jossa ihminen on aina syytön niin kauan, kunnes syyllisyys voidaan todeta. Ei ole kuitenkaan olemassa riskittömiä rikoksia, koska vielä ei ole keksitty sellaista rikosta, josta ei voisi jäädä kiinni. Joku voi aina nähdä, kuvata tai videoida teon, ja yhteiskuntamme on täynnä valvontakameroita sekä jäljittäviä järjestelmiä, kuten matkapuhelinten gps-paikantimia. Jarkko esitteli nuorille käsivertauksen, jossa käden jokaista sormea vastasi alaikäiselle rikoksentekijälle koituva seuraamus: poliisi ilmoittaa rikoksesta aina huoltajalle ja lastensuojeluun sekä tekee rikosilmoituksen; 15 vuotta täyttäneen nuoren kohdalla teosta voi seurata myös sakko- tai vankeusrangaistus, mutta korvausvelvollisuus rikokseen syyllistyneellä on aina iästä riippumatta. Kannattaa miettiä, onko kahden euron karkkipatukan näpistäminen kaupasta sen arvoista, että saa merkinnän poliisin ja lastensuojelun tietojärjestelmiin, joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon ja tekee hallaa luottamuksellisiin väleihin vanhempiensa kanssa. Tietojärjestelmämerkinnät voivat vaikeuttaa myös kesätyön tai opiskelupaikan saamista sekä varusmiespalvelun suorittamista.

Some - nettiin laitettu on ikuisesti webissä

Tiesitkö, että WhatsApp-sovelluksen sääntöjen mukainen alaikäraja on 16 vuotta? Huoltajan luvalla säännöt voi ohittaa, mutta huoltaja on silloin vastuussa lapsensa someseikkaluista. Tiesitkö, että netistä ei voi poistaa sisältöjä? Sisällöt saa poistettua näkyvistä, mutta bittiavaruudesta sisällöt eivät häviä, vaan palvelun ylläpitäjä voi palauttaa ne näkyviin. Tiesitkö, ettei kenestäkään saa julkaista kuvaa ilman lupaa? Harkitse myös tarkkaan, mitä julkaiset somessa itsestäsi - julkaisemasi saattaa levitä hetkessä toisten tekemien jakojen kautta. Tiesitkö myös, että teet rikoksen, jos levität toisesta ihmisestä sellaista tietoa, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä teon kohteelle: valheellista tietoa levittäessäsi syyllistyt kunnianloukkaukseen, ja muun kärsimystä aiheuttavan tiedon tai vihjauksen levittämisessä syyllistyt yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Sähköinen vuorovaikutus reaaliajassa ympäri pallon on loistokeksintö, mutta edellyttää käyttäjältään tietoa, harkintaa ja hyviä käytöstapoja - tunne siis nettietikettisi!

 

"Älä tule meidän asiakkaaksi" - Sinun tulevaisuutesi on tärkeä

 

”Älä tule meidän asiakkaaksi”, päätti Jarkko esityksensä. Tällä hän tsemppasi nuoria muistamaan ohjeitaan, jotta nuoret eivät päätyisi tekemisiin viranomaisten ja Jarkon oman Ankkuri-tiimin kanssa. Samalla Jarkko kuitenkin totesi, ettei Suomen nuorilla ole koskaan historiassa mennyt yhtä hyvin kuin nykyään. Siitä iloitsemme yhdessä Jarkon kanssa ja kiitämme häntä arvokkaasta, ennaltaehkäisevästä työstä nuortemme parissa. Kiitos, Jarkko, ja tervetuloa uudelleen meille Norssille!

 

Teksti ja kuva: Heli Samela