Työttömänä opiskeleminen

Työtön työnhakija voi tietyin edellytyksin opiskella sivutoimisesti tai jopa päätoimisesti menettämättä työttömyysetuuttaan. Opintojen vaikutus työttömyysetuuteesi ratkaistaan TE-palveluissa, joten neuvottele TE-palveluiden kanssa opiskelusuunnitelmistasi ennen opiskelijaksi ilmoittautumista, katso

Sivutoimisesti

Suosittelemme ensin kokeilemaan valitsemaasi oppiainetta sivutoimisena opiskelijana.  Uusi oppiaine ja opiskelutapa voi yllättää ja pisteiden kertyminen alussa voi olla hitaampaa. Sivutoimisissa opiskelussa opintopisteiden kertyminen on joustavaa ja myötäilee elämäntilannettasi ja työnhakuasi. Sivutoimisilla opinnoilla aloittamalla voit myös rauhassa ensin löytää oman opiskelutahtisi.

Päätoimisesti

Neuvottele ensin TE-palveluiden kanssa mahdollisuudesta opiskella avoimia yliopisto-opintoja päätoimisesti (5 op/kk). Kun TE-toimisto on ottanut asiaan myönteisen kannan, toimi seuraavasti:

  • Tee kirjallinen opiskelusuunnitelma (esimerkiksi HOPS), johon aikataulutat opintosi.  Opiskelusuunnitelmasta tulee selkeästi ilmetä mille ajalle haet päätoimisuutta (vähintään 5 op/kk).
  • Täytä hakijan tiedot  TE-palveluiden lomakkeelle "Koulutuspalvelun tuottajan selvitys TE- toimistolle työttömyysetuudella tuettavaksi suunnitelluista opinnoista". Löydät lomakkeen TE-palveluiden ohjeesta Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna, katso lomakkeet.
  • Ota tarvittaessa yhteyttä opinto-ohjaajaan (avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi) opintojen suunnittelua varten.
  • Lähetä täyttämäsi lomake  ja opiskelusuunnitelmasi joko postitse osoitteeseen Itä-Suomen yliopisto, Avoin yliopisto, Timo Kemppainen, PL 1627, 70211 Kuopio tai sähköpostitse.

Selvityspyyntö käsitellään Avoimessa yliopistossa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 14 vuorokauden kuluessa.

  • Mikäli TE-palveluiden päätös on myönteinen, ilmoittaudu opintoihin. Ilmoittautumisohjeet löydät opetusohjelmasta, katso opetustarjonta. Ilmoittautumisen päätteeksi saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiin. Ilmoittautuminen heti on sitova eli opinto-oikeutta ei voi perua.
  • Huomioithan, että voimme ottaa kantaa opintoihisi ainoastaan Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintojen osalta.