17.1.-5.10.2018 - Kielitietoisuusagentit (9 op)

Jokaisella oppiaineella on oma kielensä ja oppiaineen opettaja on paras asiantuntija oman tiedonalansa kielestä. Miten oppiaineen tyypillistä kieltä otettaisiin paremmin haltuun monikielisessä opetusryhmässä? Kielitietoinen opetus on yksi ratkaisu toimivampaan arkeen ja sopii kaikkiin oppiainesiin eri oppilaitoksissa. Tervetuloa kuulemaan ja oppimaan lisää sekä testaamaan käytännössä!

Koulutuskokonaisuuden päätavoite on, että opettajien kyky opettaa ja ohjata toiselta kielialueelta ja toisesta kulttuurista tulevia lisääntyy. Koulutuksessa perehdytään kielitietoiseen pedagogiikkaan teorian ja käytännön kautta. Koulutukseen osallistuva laatii koulutuksen aikana suunnitelman, kuinka jakaa saamaansa tietoutta laajemmin oppilaitoksensa sisällä ja saa oppilaitoksensa toimintakulttuurin kielitietoisemmaksi – toimii kielitietoisuusagenttina. Tämän hän tekee kehittämistehtävän muodossa, yksin tai yhdessä saman oppilaitoksen osallistujien kesken. Mahdollisuuksien mukaan koulutettavat testaavat kielitietoista opetusta toisen opettajan/opettajien kanssa ja raportoivat tästä kokeilusta kehittämistehtävässään.

Kielitietoisuusagentit (9 op) -koulutuskokonaisuus toteutetaan 2 kertaa saman sisältöisenä, kerran Joensuussa ja kerran Lappeenrannassa.
Koulutettavat osallistuvat koko kokonaisuuteen. Koulutuksen lähipäivät järjestetään klo 9-16 ja ne koostuvat ennakkotehtävistä, lähijaksoista ja ohjatusta kehittämistehtävästä.

JOENSUU

Seminaarit (1 op):
aloitus ke 17.1.2018 ja päätös ti 2.10.2018

Kielitietoisuus osana opetusta ja ohjausta (3 op)
2 pv: kielitietoisuuden teoriaa. Teemoina mm. Kielitietoisuus opetussuunnitelmissa, Mitä se tarkoittaa, mitä tavoitellaan?
Miksi hyödyllistä? Millainen on oman tiedonalan kieli? Miten kielitietoinen työtapa otetaan käyttöön?
Lähipäivät ti 6.2.2018 ja ke 7.2.2018
1 pv: Kielitietoisuus ja kehittämistehtävä -työpaja
Lähipäivä ti 20.3.2018

Kehittämistehtävä (5 op)

LAPPEENRANTA

Seminaarit (1 op):
aloitus pe 19.1.2018 ja päätös pe 5.10.2018

Kielitietoisuus osana opetusta ja ohjausta (3 op)
Lähipäivät ti 13.2.2018 ja ke 14.2.2018
1 pv: Kielitietoisuus ja kehittämistehtävä -työpaja
Lähipäivä ke 21.3.2018

Kehittämistehtävä (5 op)

Kouluttajina toimivat Jyväskylän yliopiston Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen (Solki) sekä Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducaten kouluttajat.

Kenelle?

Koulutus on suunnattu työssä oleville perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön opettajille ja ohjaajille. Se sopii erityisen hyvin saman oppilaitoksen 2-3 opettajalle.

Kesto, laajuus ja rakenne

Koulutuskokonaisuus toteutetaan 1/2018 - 10/2018. Koulutukseen otetaan yhteensä 40 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Opetusryhmän koko 20 osallistujaa / koulutuspaikkakunta. Jos toinen ryhmä jää vajaaksi, voidaan toiselle paikkakunnalle antaa vastaavasti lisäpaikkoja.

Hinta, osallistujamäärä

Koulutukset toteutetaan Opetushallituksen erityisavustuksella.
Opetus ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia. Muista kuluista opiskelija vastaa itse.

Tuula Korhonen
tuula.korhonen@uef.fi

Ilmoittaudu 17.12.2017 mennessä e-lomakkeella.
Ilmoittaudu tästä.

Referenssit

KOULUTUS- JA KEHITTÄMISPALVELU ADUCATE on Itä-Suomen yliopiston asiantuntijaorganisaatio, jossa työskentelee noin 70 koulutusalan ammattilaista. Koulutamme ja valmennamme vuoden aikana 15 000 oppijaa. Koulutuksemme perustuu yliopistomme vahvuusalueisiin sekä uusimman tieteellisen tiedon hyödyntämiseen.