Ohjelma Joensuussa

Syyskuun lopussa Itä-Suomen yliopisto järjestää kaksiosaisen suuren tiedetapahtuman kaikille tieteestä kiinnostuneille! Päivällä Joensuun kampuksen valtaa kansallinen Tieteen päivien tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna lähes jokaisessa suomalaisessa yliopistokaupungissa. Tapahtuman teema on tänä vuonna "Vapauden rajat".

Tieteen päivän ohjelma Joensuussa

Illalla siirrymme viettämään Tutkijoiden yötä Teatteriravintolan Lasiterassille. Tutkijoiden yö on kansainvälinen tiedetapahtuma, joka järjestetään yhtä aikaa noin 300 yliopistokaupungissa ympäri Eurooppaa. Molemmat tapahtumat tuovat tiedettä, tutkijoita ja elämyksiä kaupunkilaisten pariin. Voit tutustua tieteisiin eri tavoin – ja kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Tutkijoiden yön ohjelma Joensuussa

Ohjelma

Ysiluokkalaiset yliopistolla

Klo 12–14 Itä-Suomen yliopisto, Futura-rakennus, Yliopistokatu 7

Joensuulaisille ysiluokkalaisille suunnattua ohjelmaa ja työpajoja kampuksella. Työpajat järjestää Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus sekä lehtorit eri yksiköistä.


Ysiluokkalaiset pääsevät tekemään pajoissa tieteellisiä kokeita. Kuva vuoden 2016 Ysien päivästä.
 

Tieteen päivät 29.9.2017

Tieteen päivät järjestetään yliopiston kampuksella Aurora-rakennuksessa (Yliopistokatu 2, kaupungin pääty, B-sisäänkäynti). Tarjolla on tieteeseen liittyviä luentoja sekä toiminnallisia työpajoja.
 

Tiedesessiot klo 13–16, sali AU203–204, juontajana Saimi Hoyer:

"Äänen rajat" klo 13.00
Musiikkitieteen yliopistonlehtori, etnomusikologi ja äänimaisematutkija Noora Vikman esittelee osuudessaan ympäristöön tuottamamme äänen rajatonta luonnetta. Milloin on liian hiljaista, milloin liian meluista? Ihanneäänimaisemia on valtava määrä. Kannattaako rakennettua ympäristöä suunnitella akustisesti ennakkoon? Miten hiljaisuutta voi säilyttää ja hiljaisia tunnelmia rakentaa matkakohteissa? Entä miten olemme sopeutuneet avokonttoreihin ja taustamusiikkiin?  

Yliopistotutkija ja etnomusikologian dosentti Elina Hytönen-Ng tarkastelee omassa alustuksessaan, miten vastaanottokeskuksessa rakennetaan hiljaisuuskulttuuria. Keskuksien toimintakulttuurin kautta turvapaikanhakijoita opetetaan siihen, mitä suomalainen hiljaisuuskulttuuri on ja miten suomalaisessa ympäristössä, muun muassa julkisissa yhteisissä tiloissa vastaanottokeskuksen ulkopuolella, tulisi käyttäytyä.

"Ongelmapuheen rajat" – Unohda ongelmat - löydä ihmettely ja oivallus, klo 14.00
Opetuksessa, ohjauksessa, auttamistyössä ja työelämän kehittämisessä suuntaudumme usein ongelmien löytämiseen, ratkomiseen ja korjaamiseen. Ongelmat tuottavat helposti leimoja ja määrittelyjä. Alamme nähdä itsemme ja toisemme niiden lävitse. Meistä tulee ongelmaoppilaita, ongelma-asiakkaita, ongelmatyökavereita.

Vuorovaikutuskäytäntömme ja asiantuntijana toimiminenkin muotoutuu usein ongelmien paikantamiseksi ja niiden pikaiseksi ratkomiseksi. Tämä voi kaventaa näkökulmia ja estää ymmärtämistä, oivallusta ja oppimista. Opinto- ja uraohjauksen vt. professori Sanna Vehviläinen sekä lehtori ja luokanopettaja Päivi Ruotsalainen keskittyvät sessiossaan siihen, miten vahvuuksien etsiminen voi auttaa ja rohkaista oppilasta ja miten vuorovaikutuksessa voi irrota liian nopeasta ongelmanratkaisua korostavista käytännöistä ja auttaa toista ihmistä – lasta ja aikuista – ymmärtämään paremmin todellisuuttaan, oppimaan syvemmin ja vahvistamaan itseluottamustaan.

"Sananvapauden rajat" klo 15.00
Uskaltaako tutkija enää mennä nimellään ja naamallaan televisioon? Voiko sanomalehteen antaa nimettömän haastattelun? Milloin törkyposti on toimittajallekin liikaa? Nyt jos koskaan meidän pitäisi osata puhua mediassa vaikeistakin aiheista. Tutkijan sananvapautta, median vastuuta ja fiksua vuorovaikutusta pohtivat Suomen Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi, tiedetoimittaja ja kirjailija Tiina Raevaara, tutkijatohtori Tiina Sotkasiira Itä-Suomen yliopistosta ja toimittaja Terhi Nevalainen sanomalehti Karjalaisesta. Tule mukaan vaihtamaan ajatuksia sananvapaudesta!


Tiedetapahtuman juontaa Saimi Hoyer.
 

Tieteelliset työpajat koko perheelle klo 15–19 (huom! Ursan planetaarioesitykset päättyvät jo klo 18), Aurora-rakennus, Yliopistokatu 2, B-sisäänkäynti

Tiedekaruselli
Tiedekaruselli on toiminnallinen työpaja, jossa 5–12-vuotiaat lapset voivat tutustua luonnontieteiden ja matematiikan ilmiöihin ohjaajien avustuksella. Lapset pääsevät tekemään ennustuksia, suorittamaan kokeita ja pohtimaan selityksiä tekemilleen havainnoille. Tiedekaruselli sisältää myös rakentelua. Paja toimii non-stop-periaatteella.

Kosmos pienoiskoossa -planetaarioesitys (huomioi poikkeava aikataulu)
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tuo Joensuuhun liikuteltavan planetaarion. Planetaarioesitys tarjoaa ajanmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Valojen sammuessa planetaarion sisällä paljastuu kosmos pienoiskoossa: silmien tottuessa pimeään taivaalta erottuu tuhansittain tähtiä sekä muita kohteita. Huom! Esitykset alkavat klo 15.00, 15.40, 16.20, 17.00 ja 17.40. Esityksen kesto noin 20 minuuttia, mukaan mahtuu kerralla noin 25 henkeä. Suositusikäraja 5 vuotta.

Biologisen kemian laboratorio
Kemia on avainasemassa sekä biotalouden että terveyden perustutkimuksessa. Kemian laitoksen työpajalla voit ihastella näyttäviä kiteitä ja kokeilla hauskoja kemian laboratoriokokeita. Kurkista aitoon mikroskooppiin, kiteytä proteiinia, mittaa happamuutta arkipäivän elintarvikkeista sekä tunnista biopohjaiset näytteet tuoksun perusteella.

Miten kalastus muokkaa kalojen käyttäytymistä?
Työpajassa esitellään taimenen persoonallisuuteen ja kalastuksen vaikutuksiin keskittyvää tutkimusta. Miten tiede voi edistää uhanalaisen taimenen elinkykyä Suomessa? Entä erotatko sinä rohkean ja ujon kalan toisistaan? Samassa pajassa tarjolla laajemminkin tietoa ympäristön stressitekijöiden vaikutuksista eläimiin. Lisäksi kala- ja kalastustietoa lapsille ja aikuisille.

Karjalan kieli – suomelle läheinen, mutta silti oma kielensä
Karjalan kielen pisteessä voit tutustua karjalan kieleen niin kirjoitettuna kuin puhuttunakin. Tietopakettien ohella sinulle tarjotaan muun muassa mahdollisuus tehdä karjalan kielen testi. Voit lisäksi tutustua karjalankieliseen Wikipediaan ja karjalankielisiin uutisin (YLE Uudizet karjalakse). Pisteessä voit myös tavata karjalan kielen puhujia sekä tutustua karjalankieliseen kirjallisuuteen.

Virtuaalimaailma vuoristossa
Oletko joskus miettinyt, millaista olisi vierailla upeassa vuoristossa maisemia ihaillen – poistumatta omasta kodista? Nyt sinulla on siihen mahdollisuus virtuaalisen todellisuuden avulla. Karelia-ammattikorkeakoulun tarjoamassa työpajassa pääset tutustumaan VR-teknologian huippulaitteistoon HTC:n Viven avulla. Tämän lisäksi esittelyssä on myös opiskelijoiden itse kuvaamaa 360-videota, jonka avulla käyttäjä voi katsella ympärilleen, aivan kuin olisi itse paikalla! HUOM! Laitteiden käyttö saattaa aiheuttaa lievää pahoinvointia!

Virtuaalinen laboratorio
Sm4rtLab-työpajassa pääset tutustumaan Itä-Suomen yliopiston ainutlaatuiseen virtuaaliseen laboratorioon. Tule testaamaan Microsoftin HoloLenseja eli yhdistetyn todellisuuden laitetta, jolla voit tuoda virtuaalisen laboratorion vaikka omaan huoneeseesi. Pajassa näet, miten tämä täysin ainutlaatuinen kokonaisuus toimii juuri Itä-Suomessa – muualta maailmasta et vastaavaa vielä löydä!

Väittelytyöpaja
Itä-Suomen yliopiston väittelyseurassa, Joensuu Debate Societyssa, harjoitellaan paljon argumentointia. Tässä viisitoista minuuttia kestävässä työpajassa tuodaan tärkeimmät asiat aiheesta esille ja kerrotaan, miten rakennetaan vakuuttava argumentti. Lopuksi tehdään yhdessä syventävä harjoitus. Harjoitukset puolen tunnin välein alkaen klo 15.00. Tule mukaan treenaamaan rakentavaa kommunikointia!

Mistä sinut on tehty?
Anatomiaohjelman avulla voit katsoa ihmistä pintaa syvemmälle. Rakenna pää, jalka, käsi tai koko keho pala palalta lisäillen mukaan lihaksia, luita, hermoja ja elimiä! Kieputa kolmiulotteista mallia näytöllä niin voit tarkastella ruumiinosia eri suunnista. Ohjelman tarjoaa Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuskirjasto.

Epic Challenge – Mars-pakohuone
Tässä työpajassa pääset kokeilemaan Epic Challenge -koulutusohjelman opiskelijoiden kehittämää Mars-pakohuonepeliä. Pelissä tehtävänäsi on ratkaista vihjeet ja löytää tie avaruusalukseen ennen ajan päättymistä. Pelin aikana pääset muun muassa lisäämään Mars-tietouttasi, ratkomaan arvoituksia ja kokeilemaan ohjelmointia. Pelin kesto on noin kymmenen minuuttia ja se sopii kaikenikäisille.

Lajittimen Ideapajatin
Tule pyörittämään koko perheen idearulettia, luvassa pieniä palkintoja! Lajittimen Ideapajattimessa etsitään ideoita lajittelun helpottamiseen: miten lajittelu saataisiin omassa kodissa entistä sujuvammaksi? Lajitin-hanke on Itä-Suomen yliopiston ja Pohjois-Karjalan Marttojen yhteinen, ja sen tavoitteena on edistää uusien, kotitalouksien jätteen lajittelua helpottavien ratkaisujen kehittämistä ja tätä kautta Pohjois-Karjalan alueen yritysten liiketoimintaa.

Virtuaalinen metsä
Metsistä on moneksi ja sen voi kokea metsätieteiden työpajalla jopa virtuaalisesti. Työpajassa voit kokea virtuaalilasien kautta virtuaalimetsän revontulineen, tutustua monenlaisiin metsäisiin tuotteisiin sekä kertoa mielipiteesi metsien käytön hyväksyttävyydestä.

Luonnontieteelliset ammatit

Tule pohtimaan luonnontieteellisiin ammatteihin liittyviä taitoja. Tutustu ammatteihin palapelien, muistikorttien ja kyselyjen avulla. Voit myös arvioida skenaarioita, joita MultiCO-hankkeessa on luotu opetuksen alkuun motivoimaan nuoria aiheen opiskeluun.

Yliopiston kuoro JOY viihdyttää vieraita useaan otteeseen illan aikana. Amican Aura-ravintola on auki koko tapahtuman ajan, ja myös sen pop-up-piste tarjoaa tiedehenkisiä herkkuja läpi illan.

 


Tieteen päivän työpajat on suunnattu kaikenikäisille tieteestä kiinnostuneille. Kuva viime vuoden Tiedekarusellista.

 

Tutkijoiden yö 29.9.2017

Tutkijoiden yötä vietetään Teatteriravintolan Lasiterassilla. Iltaohjelma painottuu ruokaan ja taiteeseen. Luvassa on myös historiallinen kiertoajelu menneeseen Joensuuhun. Juontajana Saimi Hoyer.

Tutkijoiden yö alkaa kiertoajelulla historialliseen Joensuuhun. Ajeluita järjestetään illan aikana kaikkiaan kolme, klo 17, 18 ja 19. Viimeisen ajelun jälkeen ajelun vetäjät, erikoistutkija Ismo Björn ja projektitutkija Alina Kuusisto saapuvat Saimi Hoyerin haastateltaviksi. 

"Joensuu ensimmäisessä maailmansodassa – Kaupungintalo tapahtumien keskiössä".

Kiertoajelu kauhujen kevääseen – linnoittajien, sotilaiden ja vankien jäljillä. Katkelma ensimmäisen maailmansodan aikaista Joensuun hiljaista historiaa.

Historiallinen kiertoajelu pureutuu vaikeaan aiheeseen, hiljaisuuteen sen ympärillä ja rohkeuteen sekä velvollisuuteen tuoda vaietut asiat esiin. Ajelu kytkeytyy historiallisten paikkojen myötä vierauden rakentamiseen, muistin politiikkaan ja muistin valikoituvuuteen.  Venäjän monikansallisen armeijan vangittujen sotilaiden surmaamiset on aihe, josta edes joensuulaiset eivät tiedä paljoa. Aiheesta puhuminen nosti vielä 1990-luvulla paheksuntaa: ”joistain menneisyyden tapahtumista ei ole syytä muistuttaa”.

Kiertoajelut lähtevät liikkeelle kaupungintalon edestä Rantakadulta. Lippuja kiertoajeluille jaetaan maksutta Tieteen päivien aikana Aurora-rakennuksen infotiskillä (B-sisäänkäynti) klo 15 alkaen. Jos lippuja jää jäljelle, niitä saa myös klo 18:sta lähtien Teatteriravintolasta. Jokaiselle kiertoajelulle mahtuu 50 henkeä mukaan.

Tieteellisiä tietoiskuja Lasiterassilla klo 18–22

"Kaikenlaisia kasvisruokailijoita", kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Elorinne

Kasvikset ja kasvisruoka maistuvat suomalaisille entistä paremmin. Seitsemän prosenttia suomalaisista ei syö lainkaan lihaa. Monipuolisesti koostettu kasvisruokavalio sopii kaikenikäisille, mutta suosituin se on nuorten naisten keskuudessa. Kasvissyöjäksi voi päätyä monesta eri syystä.
Tule kuulemaan kasvisruokatutkijan, ravitsemustieteen dosentin ja kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Elorinteen esitystä kasvisruoasta. Samalla Teatteriravintolan kokki Janne Rapa loihtii Tutkijoiden yön kasvisherkun. Maistiaisia tarjolla!

"Viini kemistin silmin", projektitutkija Marko Mäkinen

”Mikään ei houkuttele nuorta miestä niin kuin yö, nainen ja viini” – Plaudius. Tämä mainittu viinin houkutus on monelle miehelle ja naiselle tuttu, mutta mikä selittää viinien ominaisuudet? Miksi viinin väri vaihtelee heikon kellertävästä verenpunaiseen? Miksi yksi viini tuoksuu ja maistuu hyvälle mutta toinen tuo mieleen kengänpohjan? Miksi punaviini kostaa niin rankasti seuraavana päivänä? Kuka lisäsi trikloorianisolia viiniini? Kemian alan projektitutkija Marko Mäkisen mukaan kemiasta löytyvät vastaukset näihinkin ihmiskuntaa vuosituhansia askarruttaneisiin kysymyksiin. Tarjoamme halukkaille viinimaistiaiset kemian näkökulmasta!

"3D-tulostamisen mahdollisuudet lähitulevaisuudessa", tietojenkäsittelytieteen professori Markku Tukiainen

Ruokaprintterin odotetaan surraavan tulevaisuudessa ihan tavallisissa kotikeittiöissä. Mitä kaikkea muuta 3D-tulostaminen tuo arkeemme lähitulevaisuudessa? Tuotetaanko tavaroita pian taas lähellämme vai miten 3D muuttaa elämäämme? Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan 3D-tulostamista ja sen mahdollisuuksia. Tule kuulemaan uusimmat näkymät alalta tietojenkäsittelytieteen Markku Tukiaisen johdolla!

"Antibiootteja havupuistamme?", tutkija Virpi Virjamo

Onko kaikki tutkimuksenarvoinen metsistämme jo tutkittu? Suomalaiset ovat metsäihmisiä ja olemme tottuneet ajattelemaan, että tunnemme metsämme läpikotaisin. Mutta tunnemmeko? Tutkija Virpi Virjamo kertoo tarinan siitä, miten tutuista puista, männystä ja kuusesta, löytyi aivan uusia antimikrobisia yhdisteitä.

Virjamon havupuihin liittyvään tutkimukselle luovutettiin viime vuonna Startup-tapahtuma Slushissa 100 000 euron pääpalkinto tutkimusideakilpailussa.

"Mistä tunnet sä valehtelijan?", oikeuspsykologi, yliopisto-opettaja Hanna Lahtinen

Vai tunnetko luotettavasti mistään? Tieteellinen tutkimus on osoittanut monet valehteluun liittyvät myytit vääriksi. On kuitenkin keinoja, joita esimerkiksi poliisitutkinnassa käytetään, jotta valheellinen kertomus paljastuisi. Oikeuspsykologi ja yliopisto-opettaja Hanna Lahtinen kertoo, mitä valehtelun tunnistamisesta tiedetään ja pohtii samalla tutkimustulosten soveltamismahdollisuuksia.

"Muusikot ja esiintymistila", kulttuurintutkija, etnomusikologi Elina Hytönen-Ng

Moni meistä on ollut yleisönä musiikkitapahtumassa, mutta harva esiintymässä lavalla. Harva myöskään kiinnittää huomiota siihen mistä hyvä konserttikokemus syntyy. Yliopistotutkija Elina Hytönen-Ng on tutkinut tilaa muusikon näkökulmasta – kuinka muusikot kokevat erilaiset tilat esiintyessään ja miten yleisösuhde toimii. Millainen keikkaympäristö koetaan hyvänä ja mitä muuta tilassa voi kokea?

Luvassa myös tutkijoiden esittämiä viihteellisempiä ohjelmanumeroita, kuten kauppatieteilijöiden esittämä Koko Suomi tanssii -balettinumero.

Luokanopettajaopiskelija Kristiina Brask esiintyy Antti Ruotsalaisen kanssa.

"Nopeat muotokuvat" – taiteilija Dasha Ermolovich piirtää vieraista muotokuvia illan ajan maksutta.


Vuosi sitten Tutkijoiden yön talk show'ssa Ella Kanninen haastatteli UEFin tutkijoita Kimmelin Riversidessa.