Pukeutumisohjeet

Promootiopukeutumista ohjaavat tarkat säännöt ja kaikkien osallistujien oletetaan noudattavan ohjeita.  Osallistujien on siis luettava nämä ohjeet huolellisesti valmistautuessaan juhlaan. Pukeutumisohjeet on tiivistetty myös taulukkoon, jonka voit avata ja tulostaa tästä: Pukeutumisohjeet taulukossa (pdf-tiedosto). 

Suuria kunniamerkkejä käytetään perjantaina promootioaktissa, jumalanpalveluksessa ja juhlapäivällisellä. Mahdollista tohtorinmiekkaa käyttävät ainoastaan officiantit, myös he riisuvat miekan pois kirkkoon mennessä. Promootioaktissa juhlapukuna voi käyttää myös papinpukua tai puolustusvoimien juhlapukua. Kansallispuku ei ole akateeminen juhlapuku.

Juhlapukuja voi kysyä myös pukuvuokraamoista. Tämän sivun lopussa on mainittu joitakin pukuvuokraamoita Joensuussa ja Kuopiossa. Muita pukuvuokraamoita voi etsiä esimerkiksi internetin kautta. Pukuvuokraamoihin kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoissa.

Promovendit

Torstai-illan promootiokonserttiin, promootioaktin harjoitukseen ja iltapalalle miespromovendit pukeutuvat tummaan pukuun, joka on väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa. Naispromovendit pukeutuvat vierailuasuun, jakkupukuun, kotelopukuun tai housuasuun, jonka väri on vapaavalintainen.

 

Perjantaina promootioaktissa promovendit pukeutuvat akateemiseen juhlapukuun, jonka väri on musta (ks. kuva vasemmalla).

Miespromovendit käyttävät frakkia ja siihen kuuluvaa mustaa liiviä. Frakin kanssa käytetään valkoista solmuketta, mustia sukkia ja mustia kenkiä. Taskuliinaa ei käytetä. Miespromovendilla on oltava valkoiset käsineet.

Naispromovendit pukeutuvat mustaan täyspitkään pukuun, jossa on umpinainen pääntie ja pitkät hihat. Kangas ei saa olla läpikuultavaa. Mahdollisen lyhythihaisen puvun yläosan päällä voi käyttää mustaa pitkähihaista jakkua. Naispromovendit käyttävät mustia käsineitä, mustia sukkia tai sukkahousuja ja mustia kenkiä. Promootioaktissa, juhlakulkueessa ja jumalanpalveluksessa ei saa käyttää näyttäviä koruja, turkiksia eikä käsilaukkua.

Perjantai-illan juhlapäivälliselle ja tanssiaisiin miespromovendit vaihtavat frakkiin valkoisen liivin. Frakkiin kuuluva taskuliina otetaan käyttöön, jos kunniamerkkejä ei ole. Naispromovendit pukeutuvat mustaan pitkään juhlapukuun. Puvussa voi olla avonainen pääntie ja puku voi olla lyhythihainen tai hihaton. Korut ja pieni käsilaukku ovat sallittuja juhlapäivällisellä ja tanssiaisissa.  

Tohtorinhattu on pakollinen promovendeille. Hattu asetetaan promovendin päähän perjantaina promootioaktissa ja promovendit pitävät hattua myös kulkueessa ja perjantain iltatilaisuudessa.  Kirkkoon tultaessa miespromovendit ottavat hatun pois päästään, naispromovendit sen sijaan pitävät hatun päässään myös jumalanpalveluksen ajan.

Lauantain promootiopurjehdukselle ja lounaalle pukeutuminen on vapaampaa. Promovendit pukeutuvat siistiin arkiasuun, joka voi olla värikäs ja sään salliessa kesäinen. Lauantaina käytetään päähineenä mahdollista ylioppilaslakkia.

Seuralaiset ja muut vieraat

Torstain promootioaktin harjoituksen ja iltajuhlan pukeutumisohjeena on miehille tumma puku, joka on väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa. Naiset pukeutuvat vierailuasuun, jakkupukuun, kotelopukuun tai housuasuun, jonka väri on vapaavalintainen.

Perjantaina promootioaktissa miesseuralaiset ja miesvieraat käyttävät frakkia mustalla liivillä tai sen sijasta tummaa pukua, joka on musta. Puvun kanssa käytetään solmuketta tai harmaata solmiota. Taskuliinaa ei käytetä. Naisseuralaiset ja naisvieraat käyttävät ei avonaista pitkähihaista mustaa pukua, jonka pituus on vapaa. Seuralaiset ja vieraat eivät käytä käsineitä tai päähinettä, lukuun ottamatta mahdollista tohtorinhattua.  Promootiokulkueeseen osallistuville suositellaan akateemista juhlapukua eli miehillä frakkia ja naisilla pitkää mustaa pukua.

Perjantai-illan juhlapäivälliselle ja tanssiaisiin miesvieraat vaihtavat frakkiin valkoisen liivin tai vaihtoehtoisesti pukeutuvat tummaan pukuun, joka on väriltään musta. Naisvieraat pukeutuvat värilliseen täyspitkään juhlapukuun. Puvussa voi olla avonainen pääntie ja puku voi olla lyhythihainen tai hihaton. Juhlapäivälliselle mentäessä seuralaiset ja vieraat jättävät mahdollisen tohtorinhatun hattuhyllylle. Korut ja pieni käsilaukku ovat sallittuja juhlapäivällisellä ja tanssiaisissa.  

Lauantain promootiopurjehdukselle ja lounaalle pukeutuminen on vapaampaa. Promovendien seuralaiset ja kutsuvieraat pukeutuvat siistiin arkiasuun, joka voi olla värikäs ja sään salliessa kesäinen. Lauantaina käytetään päähineenä mahdollista ylioppilaslakkia.

Lisätietoja voit kysyä promootiokoordinaattori Kirsi Bykachevilta, kirsi.bykachev(at)uef.fi, puh. 050 363 4819.

Pukuvuokraamoita Joensuussa ja Kuopiossa:

Joensuu

Kuopio

  • Pukuliike Fauna,  Savonkatu 17, 2 krs., Kuopio, puh. +358 17 2823 423, http://www.pukuliikefauna.com/
    Pukuliike Faunasta voi myös ostaa frakkikokonaisuutta tai pukua ja asusteita erikseen.
  • Juhla-asut Annele (juhla-asuja naisille), Haapaniemenkatu 34, Kuopio, puh. 017 3680 380, http://www.annele.fi/