Joensuun normaalikoulu

Joensuun normaalikoulu toimii Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella osana filosofista tiedekuntaa. Koulun historia alkaa kahdesta karjalaisesta koulusta: yläkoulu ja lukio jatkavat Värtsilän suomalaisen reaaliyhteiskoulun (1907) ja alakoulu Sortavalan seminaarin mallikoulun (1882) perinteitä. Toisen maailmansodan jälkeen nämä koulut kotiutuivat Joensuuhun. Itä-Suomen seminaarin harjoittelukoulu ja Joensuun normaalilyseo yhdistettiin vuonna 1973 Joensuun korkeakoulun harjoittelukouluksi.
 
Nykyisin Joensuun normaalikoulu on yli tuhannen ihmisen työyhteisö. Perusasteella on oppilaita noin 600 ja lukiossa 360, opettajia ja henkilökuntaa on yli 100.  Koulussa harjoittelee vuosittain noin 450 opettajaopiskelijaa.
 
Yliopiston kouluna Joensuun normaalikoulu toimii sekä tutkimusympäristönä että -kumppanina yliopiston tutkimushankkeissa ja opinnäytetöissä. Tällä hetkellä koulumme tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnassa painottuvat oppimisympäristöt, ohjausvuorovaikutus sekä tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntävien pedagogisten sovellusten kehittäminen.