Seriinihydrolaasit elimistön bioaktiivisten lipidien elinkaaren säätelijöinä

Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet

Ryhmämme on keskittynyt tutkimaan bioaktiivisten lipidien metaboliaa ja niiden roolia terveessä ja sairaassa kudoksessa. Tarkoituksemme on karakterisoida nykyaikaisilla ja herkillä menetelmillä huonosti tunnettuja entsyymejä, jotka osallistuvat bioaktiivisten lipidien aineenvaihduntaan. Tärkein tavoitteemme on yhteistyössä synteettisen kemian ja metabolomiikan asiantuntijoiden kanssa ymmärtää sitä, millä tavoin eri entsyymit ohjaavat bioaktiivisten lipidien toimintaa terveessä ja sairaassa kudoksessa. Tämänhetkisissä tutkimuksissamme keskitymme erityisesti pahanlaatuisiin aivokasvaimiin (glioblastoma).

Tutkimuksen merkitys

Aineenvaihdunnan entsyymeillä, kuten lipaaseilla ja peptidaaseilla, on erityinen tehtävä syöpäsolujen toiminnan säätelyssä ja kommunikaatiossa ympäröivien solujen ja kudosten kanssa. Tutkimuksemme pääpainopiste on karakterisoida pahanlaatuisten aivokasvainten seriinihydrolaaseja. Pyrimme myös kehittämään uusia selektiivisiä inhibiittoreita, jotka kohdentuvat pahanlaatuisille syöpäsoluille tärkeisiin entsyymeihin ja siten luomaan uusia hoitomuotoja yhdelle vaikeimmin hoidettavista syöpämuodoista. 

Rahoittajat

Suomen Akatemia

Yhteistyötahot

Jorma Palvimo, Sanna Pasonen-Seppänen, Kirsi Rilla, Seppo Auriola, Tuomo Laitinen, Marko Lehtonen, Tapio Nevalainen, Antti Poso, Emilia Kansanen, Anna-Liisa Levonen, Thomas Wirth, Seppo Ylä-Herttuala (UEF); Robert Zimmermann (Grazin yliopisto, Itävalta); Lars Zender (Tübingenin yliopisto, Saksa)

Julkaisut

http://biorxiv.org/cgi/content/short/783704v1 (QR-koodi: https://connect.biorxiv.org/qr/783704)