Työttömänä opiskeleminen

Työtön työnhakija voi tietyin edellytyksin opiskella sivutoimisesti tai jopa päätoimisesti menettämättä työttömyysetuuttaan. Päätös työttömänä opiskelemisen mahdollisuudesta tehdään TE-palveluissa, joten neuvottele TE-palveluiden kanssa opiskelusuunnitelmistasi ennen opiskelijaksi ilmoittautumista, katso TE-keskuksen ohje.

Sivutoimisesti

Suosittelemme ensin kokeilemaan valitsemaasi oppiainetta sivutoimisena opiskelijana.  Uusi oppiaine ja opiskelutapa voi yllättää ja pisteiden kertyminen alussa voi olla hitaampaan. Sivutoimisena opiskellessaan ei tarvitse pelätä, etteivät opintopisteet riitä päätoimiseen opiskeluun.

Päätoimisten opiskelukuukausien lukumäärä on rajoitettu, joten sivutoimisena aloittamalla et kuluta arvokkaita kuukausia alkuvaiheen harjoitteluun.

Päätoimisesti

Neuvottele ensin TE-palveluiden kanssa mahdollisuudesta opiskella avoimia yliopisto-opintoja päätoimisesti (5 op/kk). Kun TE-toimisto on ottanut asiaan myönteisen kannan, ota yhteyttä oppiaineen suunnittelijaan/koulutussihteeriin tai opinto-ohjaajaan opintojen suunnittelua varten, katso yhteystiedot

  • Tee kirjallinen opiskelusuunnitelma (esim. HOPS), johon aikataulutat opintosi.  Opiskelusuunnitelmasta tulee selkeästi ilmetä mille ajalle haet päätoimisuutta.
  • Täytä TE-palveluiden "Koulutuspalvelun tuottajan selvitys TE- toimistolle työttömyysetuudella tuettavaksi suunnitelluista opinnoista", lomake tem6.21- alkuosa ja lähetä se ja opiskelusuunnitelmasi kirjallisesti joko sähköpostitse (avoinyliopisto-ohjaus@uef.fi) tai postitse: Itä-Suomen yliopisto/Aducate, Avoimen yliopiston toimisto/Leila Saramäki, PL 1627, 70211 Kuopio. Muista erityisesti opiskeluaika, yhteystietosi ja mihin osoitteeseen lomake palautetaan!

    Selvityspyyntö käsitellään Avoimessa yliopistossa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 14 vuorokauden kuluessa.
     
  • Mikäli TE-palveluiden päätös on myönteinen, ilmoittaudu opintoihin. Ilmoittautumisohjeet löydät opetusohjelmasta, katso opetustarjonta. Ilmoittautumisen päätteeksi saat opintojen aloitusohjeet sähköpostiin. Ilmoittautuminen heti on sitova eli opinto-oikeutta ei voi perua.
  • Huomioithan, että voimme ottaa kantaa opintoihisi ainoastaan Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opintojen osalta.