Koulun ja kodin yhteistyö monikulttuurisessa ja -kielisessä toimintaympäristössä (10 op)

Kuuluuko työhösi yhteistyötä monikulttuuristen perheiden kanssa? Kaipaatko lisää osaamista, vertaistukea, yhteistyökumppaneita tai konkreettisia työkaluja kehittääksesi koulun ja kodin välistä viestintää sekä perheitä osallistavia toimintamuotoja?

Koulun ja kodin yhteistyö monikulttuurisessa ja -kielisessä toimintaympäristössä on käytännönläheinen koulutusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä opetus- ja ohjaushenkilöstön valmiuksia toimia monikulttuuristen perheiden kanssa. Opinnoissa perehdytään dialogisuuteen, osallistamiseen, selkeään viestintään, tasa-arvotyöhön ja yhteisöllisyyteen. Lisäksi tutustutaan vanhempia ja perheitä osallistavan toiminnan konkreettisiin toteutuksiin koulumaailmassa ja järjestökentällä. Koulutuksen aikana suunnitellaan ja toteutetaan ohjaajien ja tuutoreiden tuella kehittämishanke, jossa uudistetaan perheiden kanssa tehtävän yhteistyön muotoja ja materiaaleja sekä toteuttajaverkostoja.

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu esiopetuksen, perusasteen, toisen asteen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle. Koulutukseen voivat osallistua opettajat, ohjaajat ja muu henkilöstö, joka on työssään tekemisissä monikulttuuristen perheiden kanssa.

Kesto, laajuus ja rakenne

Koulutus toteutetaan 3/2018–12/2018 Joensuussa ja Kuopiossa. Koulutuksen laajuus on 10 opintopistettä, ja se koostuu 2 lähijaksosta, kehittämistehtävästä ja päätösseminaarista. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena.

I Lähijakso: Koulun ja kodin yhteistyö ja osallisuuden vahvistaminen (2 op)
Joensuussa 14.–15.3.2018
Kuopiossa 20.–21.3.2018

II Lähijakso: Koulutuskulttuurien kohtaaminen, dialogisuus ja tasa-arvo koulussa (2 op)
Joensuussa 12.–13.4.2018
Kuopiossa 19.–20.4.2018

Kehittämishanke: Osallistavat toiminnot maahanmuuttajatyössä (4 op)
Hankkeiden ajoitus sovitaan yksilöllisesti välille 3/2018–11/2018.

Päätösseminaari: Monikulttuuriset perheet kouluissa (2 op)
Loppusyksy 2018. Tarkka ajankohta sovitaan yhdessä osallistujien kanssa.

Hinta, osallistujamäärä

Koulutukset toteutetaan Opetushallituksen erityisavustuksella. Opetus ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia. Muista kuluista osallistujat vastaavat itse.

Kouluttaja Maija Mustonen
maija.r.mustonen@uef.fi

Suunnittelija Heli Kaarniemi
heli.kaarniemi@uef.fi

Ilmoittautuminen päättynyt.

Referenssit

KOULUTUS- JA KEHITTÄMISPALVELU ADUCATE on Itä-Suomen yliopiston asiantuntijaorganisaatio, jossa työskentelee noin 70 koulutusalan ammattilaista. Koulutamme ja valmennamme vuoden aikana 15 000 oppijaa. Koulutuksemme perustuu yliopistomme vahvuusalueisiin sekä uusimman tieteellisen tiedon hyödyntämiseen.