”Yhdessä hyvään tulevaisuuteen!” - StarT-festivaaleilla opitaan uutta ja innostutaan luonnontieteistä ja matematiikasta

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjestää alueellisen StarT–festivaalin perjantaina 31.3. Joensuun kampuksella Educa-rakennuksessa kello 9:30 alkaen. Tapahtumaan on kaikilla vapaa pääsy.

StarT-festivaali on innostava tapahtuma, jossa lapset ja nuoret tuovat esille omaa osaamistaan ja jakavat yhdessä tekemisen ja oppimisen iloa. Myös erilaiset oppimisyhteisöt esittelevät festivaaleilla ilmiöpohjaisen oppimisen toteuttamiseen liittyviä hyviä käytänteitään. Aamupäivän aikana tapahtumassa mukana esikouluihin suunnattu Tiedekaruselli-toiminta.

Alueelliset StarT-festivaalit ovat osa laajempaa LUMA-keskus Suomen Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi käynnistämää StarT-toimintamallia, jolla tuetaan uusien opetussuunnitelmien mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien sekä teemaopintojen toteuttamista varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle saakka. StarTissa opitaan tekemällä yhdessä ilmiöpohjaisia projekteja. Päätavoitteena on lisätä lasten ja nuorten innostusta matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologian opiskelua kohtaan.

Lapsista ja nuorista koostuvat tähtitiimit päiväkodeista, kouluista ja harrasteryhmistä jakavat oppimisen iloa kansallisessa ja kansainvälisessä StarT-yhteisössä, jossa on mukana tänä lukuvuonna lähes 800 oppimisyhteisöä 36:sta eri maasta.

Luontoetsivätoimisto Vesakon Kukat osallistui StarTiin tänä lukuvuonna tähtiä ja avaruutta tutkivalla projektillaan. Kerho-ohjaaja Kati Hirviniemi kertoo innostuneensa StarTin mahdollisuuksista:

“Projektioppiminen on ehdottomasti tuonut lisää syvyyttä tutkimuksiimme. Olen hyödyntänyt StarTin tarjoamia tukimateriaaleja ja projektin aikana ollaan lasten kanssa pohdittu entistä enemmän sitä, mitä he oikeastaan itse haluavat tehdä ja tutkia. Mitä projektissa tuotetaan? Lopuksi ollaan reflektoitu yhdessä koko projektin toteutusta. Projektioppiminen on tuonut hirveän paljon enemmän kerhokerroillemme. Kerhossa aiotaan jatkossakin keskittyä projektioppimiseen StarTin tukemana.”

Tärkeässä roolissa ovat myös lukuisat yhteistyökumppanit, joita ilman StarT ei olisi mahdollinen. He ovat mukana niin viestinnässä, asiantuntijatuen tarjoamisessa kuin palkitsemassa ansioituneimpia tähtitiimejä ja oppimisyhteisöjen hyviä käytänteitä.

Aluefestivaalien pääpalkintona on pääsy StarT-gaalaan, jossa kaikki palkitaan rahallisin tunnustuspalkinnoin. Gaala on sekä kansallisen että kansainvälisen StarT-toiminnan huipentuma, ja kuluvana lukuvuonna se järjestetään 23.5.2017 Helsingissä osana valtakunnallisia LUMA-päiviä. Alueellisesti osallistujia palkitaan erilaisin tavarapalkinnoin.

StarT on osa LUMA-keskus Suomen toimintaa, ja kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan!

Aikataulu:

9:00-10:00

Pisteiden kasaus

10:00-10:15

Alkusanat

10:15-12:00

Projektiesittelyt ja hyvien käytänteiden esittely

12:00-12:45

Lounas

12:45-13:15

Projektiesittelyt jatkuvat, muihin projekteihin tutustumista

13:15-13:45

Palkitseminen ja loppusanat

Lisätietoja Joensuun aluetapahtumasta:

FT, Risto Leinonen, Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus, 050 4422 831, risto.leinonen@uef.fi