Pro gradu -tutkielmat

Itä-Suomen yliopiston pro gradu -tutkielmat julkaistaan yliopiston kirjaston kokoelmissa joko kirjastossa luettavana kappaleena tai UEF Electronic Publications -sivustolla. Valitse linkin takaa aukeavan sivun vasemman reunan valikosta pääaine (esim. ravitsemustiede), jonka gradutöiden luettelon haluat selattavaksi ja saat luettelon valmistuneista töistä.

 

Kandidaatintyöt

2019

Eerikäinen Reetta: Syömiskäyttäytymisen muuttamiseen kohdistetun tuuppauksen
hyväksyttävyys.

Eriksson Sandra: Norovirukset ja uudet teknologiat niiden torjuntaan elintarvikematriiseissa.

Eteläpää Oona: Masennukseen vaikuttavien ravintolisien terveysnäkökulmat.

Järvinen Tiia: Tunnesyömisen ja sokerin saannin yhteys lapsilla ja nuorilla.

Killenberger Anja-Liisa: Marja-aterian vaikutus postprandiaaliseen aineenvaihduntaan metabolomiikka-analytiikalla tutkien.

Koivuniemi Anni: Fyysisen aktiivisuuden ja kehonkoostumuksen yhteys insuliinin eritykseen.

Kulmala Miia: Keliakia, gluteeniton ruokavaliohoito ja luuntiheys.

Liikonen Vilma: Täysjyväviljojen vaikutus postprandiaaliseen metaboliaan.

Mehtänen Titta: Ravitsemuksen yhteys urheilijoiden rasitusmurtumiin.

Nissen Brenda: Varhaislapsuuden ruokavalion yhteys tyypin 1 diabeteksen tautiprosessiin ja puhkeamiseen.

Nuotio Petrus: Vegaaniruokavalio ja sepelvaltimotauti.

Oksanen Essi: Lasten sekä nuorten ruokavalio ja tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö.

Olkkonen Elina: Tummat marjat ja kognitio.

Peltoniemi Anni: Uni ja lasten ylipaino sekä lihavuus.

Penttilä Neea: Energiattomat makeutusaineet ja paino, glukoosin homeostaasi sekä diabeteksen riski.

Perälä Salla: TFEQ R18 -kyselylomakkeen käyttö ravitsemusaiheisissa tutkimuksissa.

Puhakka Henna: Ravintolisinä myytävien yrttivalmisteiden terveysvaikutukset.

Pulkkinen Anne: Omega-3- ja Omega-6-sarjan rasvahappojen sekä niiden suhteen
yhteys sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.

Rantala Amanda: Nivelreuma ja ravinto.

Siltasalmi Saara: Planetaarinen ruokavalio suhteessa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.

Stolberg Ilana: Ravitsemuksen yhteys verisuonten toimintaan lapsilla ja nuorilla.

Tarvainen Lotta-Emilia: D-vitamiini ja luuston terveys sekä lihavuus lapsilla ja nuorilla.

Toivonen Noora: Marjojen vaikutus inflammaatioon.

Valkama Sofia: Ruoka ja ravitsemus alakoulun ympäristöopin oppikirjoissa.

Vuorenmaa Tiia: Akuuttiin sairauteen liittyvä vajaaravitsemus, sen havaitseminen ja ravitsemustilan arviointi.

 

2018

Alén Nonna: Miten aivot näkevät ruoan? Nälkä-kylläisyystilan vaikutus aivoalueiden
aktivaatioihin.

Hirvonen Anni: Proteiinien fermentaatio paksusuolessa ja vaikutukset paksusuolen mikrobiomiin

Hiekka Maiju: Hiilihydraatit ja kestävyysurheilusuorituksen aikaiset ruoansulatuskanavan oireet.

Hindsberg Emma: Mitä on normaalia syömiskäyttäytymistä?

Hong Dienh: Lyhytaikaisen paaston yhteys painonhallintaan.

Huuhka Tiia: Valikoiva syöminen ja ruokaneofobia aikuisilla.

Ikonen Anna-Liisa: Mikä on superfoodia? Superfoodien ja vastaavien kotimaisten ruoka-aineiden terveysvaikutusten vertailu. 

Jaakola Vili: Ravitsemus viivästyneen lihasarkuuden ehkäisemisessä.

Jakupovic Sabina: Aliravitsemus raskauden aikana.

Jokinen Tella: Energiajuomien terveysvaikutukset.

Juuti Sara: Koherenssin tunne ja syömiskäyttäytyminen.

Kaartti Heini: Ruoka-addiktio - totta vai tarua?

Kaukonen-Wheelis Jutta: Pähkinöiden käytön yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja niiden riskitekijöihin.

Keränen Kerttu: Täydennetyt elintarvikkeet ja ravitsemustila lapsilla kehittyvissä maissa.

Kohonen Meri: Mitä tarvitaan onnistuneeseen painonhallintaan?    

Komulainen Heli:

Koponen Leea: Unenpuutteen yhteys ruoanvalintaan.                 

Kosonen Salli: Tyypin 2 diabetesriskiä ilmaisevat veren biomarkkerit.

Kovanen Katariina: Hapanmaitotuotteiden vaikutus suolistomikrobistoon.  

Kuru Henna: Ahmintahäiriön ravitsemushoito.

Laaksonen Okko: Nopeutettu säilyvyystutkimus mansikkahillolla.

Lahtinen Patrik: Prosessoinnin vaikutukset kasviproteiinien käytettävyyteen.

Laine Linda: Imetyksen yhteys lasten ylipainoon ja lihavuuteen.

Lauslehto Karoliina: Paastoaminen ja kognitio aikuisilla.

Lee Rosemarie: Täysjyväviljan vaikutus inflammaatioon

Lehtonen Johanna: Stressi, ruokavalinnat ja ärtyvän suolen oireyhtymä.

Lepistö Kirsi-Maria: Soija, isoflavonit ja rintasyöpäriski.

Lipiäinen Tuuli: Ravitsemus esteettisissä urheilulajeissa.

Luukkonen Marika: Vegaaniruokavalion vaikutus sikiön kehittymiseen.

Makkonen Janne: Hiilihydraattimäärän vaikutus tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapainoon

Mattila Anne-Mari: Stressin vaikutus hormonitoimintaan ja syömiskäyttäytymiseen.

Nuorala Henna-Juulia: Probioottien ja psykobioottien merkitys masennuksessa ja ahdistuksessa.

Nuotio Petrus: Vegaaniruokavalio ja sepelvaltimotauti. 

Nylund Sanna: Ketogeenisen ruokavalion tehokkuus, siedettävyys ja turvallisuus lasten vaikean epilepsian sekä Alzheimerin taudin hoidossa.

Ojala Katriina: Proteiinien imeytymisen tutkiminen in vitro –malleilla.

Ojala Salla: Alakouluikäisten lasten ruokavalio ja kognitio.

Peltola Eevi: Energiaravintoaineiden manipulaatio ja sen vaikutus suorituskykyyn kestävyysurheilussa.

Peltoniemi Heidi: Stressin vaikutus metabolisen oireyhtymän riskiin.

Pollari Satu: Coping-keinot ahmintatyyppisessä syömiskäyttäytymisessä.

Pöntinen Jasmiina: Intuitiivisen syömisen yhteys painoon.

Qvick Jasmin: Naisurheilijoiden häiriintynyt syöminen esteettisissä lajeissa.

Raappana Emma: Suuret kliiniset D-vitamiinitutkimukset 2010-luvulla.

Rantala Anni: Raskausdiabeteksen ruokavaliohoidot.

Rantanen Timo: Mallastettu vilja ravintona.

Reunamäki Riia: Bifidobakteerien terveysvaikutukset.

Riihijärvi Anniina: Arvot ja moriivit Milleniaalien ruokavalintojen taustalla.

Rikkonen Mira: Ravitsemuksen ja liikunnan metabolomiikkatutkimukset.

Ristimäki Maija: Suomalaisten leikki-ikäisten lasten elintavat ja lihavuus.

Sedegren Elli-Kaisa: Laihuushäiriö ja suolistomikrobisto.

Sirniö Mirjam: Ruokavaliotekijät ja refluksi aikuisilla.

Sällylä Annie: Nutrigenetiikan käyttö yksilöllisessä urheiluravitsemuksessa.

Smolander Heikki-Mikael: Mansikan terpenoidit: terveysvaikutukset ja merkitys aromin muodostumisessa.

Taskinen Emilia: Kodin ruokailutottumusten yhteys nuorten syömishäiriöiden kehittymiseen.

Toropainen Janni: Ruokavalio muistisairauksien ehkäisyssä.

Wallenius Daniela: Vanhusten ruokahaluun liittyvät tekijät.

Wallden Sara: Ruokavalion tulehdusindeksin yhteys sairauksiin.

Vartiainen Tanja: D-vitamiini hengitystieinfektioiden ehkäisyssä.

Voutilainen Elisa: Lasten ja nuorten ruokavalio ja matala-asteinen tulehdus.

 

2017

Ahonen Annikki: Painonpudotuksen vaikutus energia-aineenvaihduntaan.

Antikainen Amma: Ravitsemus terveydenedistämisen keinona: Ravitsemusasiat kuntien ja maakuntien hyvinvointikertomuksissa.

Harjuntausta Selja: FODMAP-hiilihydraattien ja prebioottien suolistovaikutukset. 

Hietala Katri: Lasten ruokamieltymykset ja kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö.

Hyvärinen Taru: Intuitiivisen syömisen yhteys muihin syömiskäyttäytymisen piirteisiin, psyykkiseen hyvinvointiin ja kehonkuvaan.

Järvinen Noora: Resilienssin yhteys elintapoihin ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Kaartti Heini: Ruoka-addiktio - totta vai tarua?

Kalliokoski Jenni: Kehotyytymättömyys, psyykkinen terveys ja syömiskäyttäytyminen.

Karjalainen Anna: Elintarvikeväärennökset.  

Korjonen Hanna: Fruktoosi ja insuliiniresistenssi. 

Lahtinen Aapeli: Mielihalun näkyminen aivojen sähköisessä aktivaatiossa. 

Leppäniemi Hanna: Ruoankäytön muutokset maahanmuuttajilla uuteen maahan asetuttaessa. 

Mäkelä Johanna: Kasviproteiinien hyväksikäytettävyys.

Nevalainen Noora: Miesten syömishäiriöt.

Niemi Iida: Kirjallisuuskatsaus urheiluun suunnatuista ravintolisistä.

Mikkola Jasmiina: Raskaudenaikaisen ravitsemuksen vaikutus syntyvän lapsen hyvinvointiin.

Näätänen Mari: Syömisen säätelyn muutokset ahmintakäyttäytymisessä.

Paasilinna Liisa: Ravinto ja psoriasis.

Pitkänen Selja: Masennuksen ja lihavuuden yhteys.

Puharinen Heidi: Omega-6-sarjan rasvahappojen yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin ja niiden riskitekijöihin.

Raunio Anne: Lasten syömiskäyttäytyminen ja sen yhteys ylipainoon.

Rinkinen Noora: Elintarvikkeiden 3D-tulostus.

Savenius Iina: Hiilihydraattien merkitys tavoitteellisessa liikunnassa. 

Seppänen Sanna: Työstressistä palautuminen, syömiskäyttäytyminen ja ruokavalinnat. 

Suanto Janika: Suolen mikrobifloora lihavuudessa ja mahalaukun ohitusleikkauksen vaikutus suolen mikrobistoon.

Tuominen Tiiamari: Hiilihydraattien merkitys voima - ja teholajeissa.

Uotinen Liinu: Ruokavalion glykeemisen kuorman, maidon ja maitovalmisteiden vaikutukset akneen.

 

2016

Ahmed Hany: Branched-chain amino acids and the risk of developing type 2 diabetes.

Heikkala Krista: Hyönteiset eurooppalaisessa ruokavaliossa.

Hirsimäki Heidi: Lyhytsuolioireyhtymä.

Juntunen Tanja: Raskausdiabeteksen ehkäisy elintapaneuvonnalla.

Karhu Laura: Syömiskäyttäytymiseen vaikuttavat tiedostamattomat tekijät. 

Kaulio Mona: Ruokavalio ja atooppinen ekseema.

Keto-Tokoi Lotta: Jodi elintarvikkeissa.

Kinnunen Heidi: FODMAP-hiilihydraatit ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Massinen Sanni: Onko superfoodien markkinointiväittämille tieteellistä perustaa?

Mäkitalo Maria: Suolistomikrobiston ja Parkinsonin taudin yhteys. 

Niemi Taru: Gluteenimäärän yhteys limakalvovaurioon ja vasta-aineisiin keliakiassa. 

Rajapolvi Sanna: Tietoisuustaidot syömishäiriöiden hoidossa.

Ruotsalainen Anne: Vajaaravitsemus ja dysfagia aivohalvauspotilailla. 

Räsänen Susanne: Positiivinen psykologia syömishäiriöiden ennaltaehkäisyssä.

Seppälä Heidi: Lyhytsuolioireyhtymä.

Tulonen Katri: Ravinnon hormonihäiriköt. 

Ylilauri Maija: Kananmunien ja ravinnon kolesterolin yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin dementiaa aiheuttaviin eteneviin muistisairauksiin.

 

2015

Autio Essi: Uuselintarvikeasetus ja sen soveltaminen.

Harju Amanda: Ravitsemuksen yhteys ylipainoon ja lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin DNA –metylaation näkökulmasta.

Havia Katri: Alkoholinkulutuksen yhteys ylipainoon ja lihavuuteen.

Honkanen Katja: Vanhempien ruokakasvatustyylit ja ruokakasvatuskäytännöt.

Houttu Veera: Lihavalmisteiden nitriitin terveysvaikutukset ja C-vitamiinin merkitys vaikutusten estäjänä.

Kammonen Saara: Lasten ruokavalion laatuindeksit.

Kauttio Jutta: Prebiootit ja niiden suolistovaikutukset.

Kivilaakso Titi: Elintarvikkeiden pakkausviestinnän vaikutus kuluttajakokemukseen ja ruoan valintaan.

Kokko Maija: Välipalojen merkitys ravitsemuksessa.

Korkala Essi: Mykoproteiinin matka ideasta lautaselle.

Mäkitalo Marjo: Positiivisen mielialan yhteys syömiskäyttäytymiseen.

Nevalainen Elisa: Frekvenssikysely lasten ja nuorten ruoankäytön selvittämisessä.

Nykänen Maria: Marjojen merkitys ravitsemuksessa ja terveyden ylläpidossa.

Parkkinen Maria: Kvinoan (Chenopodium quinoa) ravitsemuksellinen laatu ja käyttö elintarvikkeena.  

Rantala Eeva: Jooga häiriintyneen syömiskäyttäytymisen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Repo Mari: Propioniohappobakteerien käyttö heräteviljelmänä ja probiootteina.

Salmela Jutta: Anoreksiapotilaiden kognitiivinen toimintakyky ja sen merkitys ravitsemusohjauksessa.

Somero Reetta: Ravitsemushoidon vaikuttavuus tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

Suutarinen Karoliina: Ravintokuidun lähteet ja tyypin 2 diabetesriski.

Westerholm Tuuli: Afrikkalaiset gluteenittomat viljat.

Vihla Venla: Suolistomikrobien vaikutus tyypin 2 diabetekseen ja lihavuuteen.

 

2014

Hölttä Marianna: Kookosöljy ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijät.

Järvinen, Suvi AE.: Omega-3-rasvahapot ja mielenterveys.

Klemets Katarina A: Tietoinen syöminen ja metakognitiiviset taidot painonhallinnassa.

Klemola Hanna M: Kasviproteiinin merkitys ruokavaliossa.                       

Korhonen Lotta J M: Probioottien vaikutus ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Laitinen Aija: Lapsentahtinen sormiruokailu.

Lana Anna: Fruktoosin metabolia ja terveysvaikutukset.

Lehtinen Iisa M.: Bakillukset ja elintarviketurvallisuus.

Leinonen, Emilia K: Hyväksymis- ja omistautumisterapian vaikutus ärtyvän suolen oireyhtymään.

Mantsinen Maria V.: Makean mieltymykset ja perimä.

Mäkinen, Ismo T: Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen alhaista kehonpainoa vaativissa urheilulajeissa.

Piironen Henna M: Motivoiva haastattelu elintapaohjauksessa.

Silvennoinen, Elisa M: D-vitamiinin yhteys mielenterveyden häiriöihin.

Sohlo Laura: Poikkeavan unen määrän ja laadun yhteys lihavuuteen sekä unitottumuksiin vaikuttavat taustatekijät.