Back

Työelämäpäivillä tutustuttiin luonnontieteisiin

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjesti joulukuussa Tiede-, teknologia- ja työelämäpäivät yhdeksäsluokkalaisille, lukiolaisille, heidän opettajilleen ja opinto-ohjaajilleen. Joensuun kampuksen tapahtumaan osallistui tällä kertaa yli 200 luonnontieteistä kiinnostunutta.

Päivän tarkoituksena oli tuoda uravalintoja suunnitteleville oppilaille ja opiskelijoille tietämystä erityisesti luonnontieteellisestä koulutuksesta ja siihen liittyvästä yritystoiminnasta. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan ja historia- ja maantieteiden laitoksen kanssa.

LUMA-keskuksen tutkijatohtori Risto Leinoselle päivästä jäi erityisesti mieleen se, kuinka hyvin nuoret keskittyivät asiaan aamupäivällä.

—Aamupäivän päätteeksi pidetty tietovisailu innosti heitä selvästi. Laitosvierailuja pidettiin niin kiinnostavina, että jotkut ryhmät halusivat käydä kahdella laitoksella.

LUMA-keskuksen tapahtumasta keräämässä palaute kertoi, että esiintyjätkin pitivät päivästä kovasti. Opettajilta tuli myös pelkkää hyvää palautetta, erityisesti siitä, että nyt keskityttiin käytännöllisiin juttuihin joista nuoret saavat varmasti kiinni.

—Tällaisia ovat esimerkiksi työelämätaidot, kenen kanssa toimitaan ja mistä opiskellusta on ollut hyötyä.

LUMA-keskus tekee tulevaisuudessa kansainvälistä yhteistyötä esimerkiksi Erasmus+ -ohjelman LINKS-hankkeessa, ja Norjan kanssa on laadittu yhteistyössä rahoitushakemus aktivoivien opetusmenetelmien käyttöön luonnontieteiden opetuksessa.

—Olemme jatkossakin aktiivisesti mukana tiedetapahtumissa, esimerkiksi SciFest-tiedefestivaalissa, Tutkijoiden yössä ja kehitysvammaisille suunnatussa Klipper-ystävätiede-tapahtumassa. Järjestämme myös omia tapahtumia, kuten StarT-festarit ja avoimen tiedetempauksen lapsiperheille.

LUMA-hankkeissa jatketaan opetuksen tutkimusperäistä kehitystyötä, ja tärkeimpiä löydöksiä julkaistaan sekä kansainvälisesti että kansallisesti.

— Jatkamme opettajien kokeellisia ja toiminnallisia täydennyskoulutuksia edellisten vuosien tapaan, ja osallistumme myös aktiivisesti opettajankoulutukseen yliopistossamme. LUMA-laboratorio ja sen välineistö pidetään edelleen kaikkien koulujen vapaassa käytössä, ja uusia materiaaleja ja toimintoja kehitetään edelleen. Lisäksi LUMAn toimintamuodot on tarkoitus vakiinnuttaa, kertoi Leinonen.

Lue lisää