Uusi yhdistys edistämään sauvakävelyä kansainvälisesti

Sauvakävelyn edistämiseksi on perustettu uusi kansainvälinen yhdistys, International Council of Nordic Walking (ICNW). Suomalaisten liikunnan ja liikuntalääketieteen ammattilaisten perustama ICNW on kehittämis-, yhteistyö- ja asiantuntijajärjestö, jonka tavoitteena on tuottaa nostetta tälle monipuoliselle ja tehokkaalle, mutta usein aliarvostetulle liikuntamuodolle. Perustamiskirjan allekirjoittivat lajin pioneerit, liikuntaneuvokset Leena Jääskeläinen ja Tuomo Jantunen, lajin kehittämis- ja koulutustyötä eri maissa jo vuosia tehneet liikuntatieteilijät Tiina Arrankoski ja Tuomo Kettunen, kansainvälisestikin ansioitunut terveysliikunnan tutkija, emeritusprofessori, LKT, kliinisen fysiologian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Ilkka Vuori sekä yhdistyksen puheenjohtajaksi juuri valittu filosofian tohtori Mika Venojärvi Itä-Suomen yliopistosta.

– Tarkoitus on ennen kaikkea suomalaisen sauvakävelyn tieteellisen tutkimustoiminnan, opetustoiminnan ja yhteistyöprojektien edistäminen kansainvälisesti, mutta myös kotimaassa, kertoo ICNW:n puheenjohtaja Mika Venojärvi.

Itä-Suomen yliopistossa liikuntalääketieteen lehtorina toimiva Venojärvi on itsekin tehnyt viime vuosina tutkimusta sauvakävelyn terveysvaikutuksista, ja hänen johtamansa tutkimusryhmän tuloksia on julkaistu kansainvälisissä tiedejulkaisuissa. Tutkimukset osoittivat, että sauvakävelyllä saadaan monia merkittäviä terveyshöytyjä keski-ikäisillä miehillä, joilla suuri diabetekseen sairastumisen riski.

Sauvakävely on Suomessa kehitetty liikuntamuoto, joka tunnetaan maailmalla nimellä Nordic Walking. Venojärven mukaan se on toistaiseksi aliarvostettu laji, jonka arvoa ja mahdollisuuksia ei ole täysin tunnettu ja ymmärretty, eikä siksi riittävästi hyödynnetty.

– Lajin tutkimustoimintakin on ollut hajanaista ja jopa ristiriitaista.

– Sauvakävely on kuitenkin kiistatta erinomainen liikuntamuoto, jota ammattilaiset ovat viime vuosina vielä kehittäneet entistä monipuolisemmaksi. Mielestämme se todella ansaitsee enemmän huomiota, tukea ja kansainvälistä yhteistyötä.

– Koska Nordic Walking on Suomessa kehitetty liikuntamuoto, oli luonnollista, että ryhmä suomalaisia liikuntatieteen edustajia ja sauvakävelyn ammattilaisia päätti perustaa tämän uudentyyppisen yhteistyöjärjestön antamaan uutta vauhtia lajille niin Suomessa kuin kansainvälisesti, Venojärvi sanoo.

– Ajatus on saada järjestön toimintaan mukaan ja sitä tukemaan liikunta-alan järjestöjä, tiedemiehiä, yliopistoja ja muita oppilaitoksia, mutta myös yrityksiä ja yksityisiäkin lajin harrastajia kaikkialta maailmasta.

Mika Venojärvi, p. 040 3552248
ICNW – International Council of Nordic Walking