Uudella hoitomenetelmällä voi pienentää sydäninfarktin laajuutta

Kuopiolaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen sydäninfarktin hoitomenetelmän. Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa virusvektoreilla sydämeen siirretyt pienet RNA-molekyylit pienensivät merkittävästi sydäninfarktin laajuutta hiirimallissa. Uudessa hoitomenetelmässä RNA-molykyylit kohdennetaan verisuonten VEGF-A-kasvutekijän geenin säätelyalueelle. Ne lisäävät kasvutekijän tuotantoa soluissa epigeneettisten mekanismien välityksellä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös tämän epigeeniterapiaksi kutsutun uuden hoitomuodon toimintamekanismeja solumalleissa. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä A.I. Virtanen-instituutin MRI-kuvantamisryhmän, Jyväskylän yliopiston ja Philadelphian Temple-yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimus julkaistiin 26. helmikuuta PLOS ONE -lehdessä.

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Itä-Suomen yliopisto, A.I. Virtanen -instituutti, p. 0403552075,seppo.ylaherttuala@uef.fi

Tutkimusartikkeli: Turunen MP, Husso T, Musthafa H, Laidinen S, Dragneva G, Laham-Karam N, Honkanen S, Paakinaho A, Laakkonen JP, Gao E, Vihinen-Ranta M, Liimatainen T, Ylä-Herttuala S. Epigenetic Upregulation of Endogenous VEGF-A Reduces Myocardial Infarct Size in Mice. PLOS ONE. 2014 Feb 26. DOI: 10.1371/journal.pone.0089979

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin