UEF-lähettiläistä hyviä kokemuksia - toiminta jatkuu

Viime lukuvuonna Itä-Suomen yliopiston koulutusaloja tekivät ensimmäistä kertaa tunnetuiksi UEF-lähettiläiksi pestatut opiskelijat. Lähettilästoiminta osoittautui tervetulleeksi täydennykseksi yliopiston koulutusmarkkinointiin, ja syksyllä koulutetaan jälleen uusia UEF-lähettiläitä.

UEF-lähettiläiden tehtäviin kuuluu yliopiston koulutustarjonnan esittelyä esimerkiksi lukiovierailuilla ja koulutusmessuilla, yliopistolla työelämään tutustuvien opastamista sekä opiskelun kuulumisten päivittämistä Facebookiin ja blogiin. Opiskelijoita on käytetty monella alalla aiemminkin apuna koulutusmarkkinoinnissa, mutta uutta on opiskelijoiden palkkaaminen ja kouluttaminen koko yliopistoa edustaviksi lähettiläiksi. Muun muassa lukiot ovatkin kiitelleet lähettiläitä monipuolisista koulutusesittelyistä, joissa on opiskelijan näkökulma mukana.

Maarit Hotanen ja Tuomo Huurre kuuluivat ensimmäisiin UEF-lähettiläisiin.

Suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskeleva Maarit Hotanen ja hoitotiedettä opiskeleva Tuomo Huurre olivat niiden 13 opiskelijan joukossa, jotka toimivat UEF-lähettiläinä viime syksystä kevääseen.

– Kuluneesta vuodesta jäi hyvä mieli. Sai edustaa yliopistoa omalla persoonallaan, Hotanen sanoo.

Hän oli muiden lähettiläiden tavoin mukana muun muassa yliopiston Abi-päivillä ja valtakunnallisilla Studia-messuilla. – Lisäksi kerroin opiskelusta yliopistolla vieraileville lukiolaisille. Facebook-päivitykset olivat myös iso osa työtä.

Hotanen kertoo hakeneensa joistakin suosituista koulutusaloista omin päin lisää tietoa osatakseen vastata kyselijöille. – Psykologia oli yksi tällainen ala. Paljon kyseltiin myös oikeustieteen, kasvatustieteiden ja lääketieteen koulutusohjelmista.

– Yllättäviin kysymyksiin vastasin, että katsotaan yhdessä. Voin näyttää esitteestä tai verkkosivuilta, mistä tieto löytyy.

Hotanen toivoo, että on lähettiläänä saanut ajettua oman yliopiston asiaa. – On vaikea herättää toisissa innostusta vaikkapa omalle koulutusalalleni, mutta toivon, että sain alasta kiinnostuneita valitsemaan juuri Itä-Suomen yliopiston.

Huurre toteaa, että UEF-lähettiläänä oli mielenkiintoista toimia. – Pääsi käymään monessa paikassa ja tapaamaan paljon ihmisiä, varsinkin sairaanhoitajamessuilla Helsingissä.

– Kerroin, millaista opiskelu on opiskelijan näkökulmasta. Monia kiinnostivat esimerkiksi pääsykokeet, opintojen aloittaminen, kurssivalikoima ja se, voiko hoitotieteen opintojen ohessa tehdä töitä.

Huurre esitteli melko paljon omaa alaansa, mutta tehtävään kuului muidenkin koulutusalojen esittely. – Lähettiläiden koulutus antoi siihen hyvät valmiudet.

Rekrytointipäällikkö Marko Junkkarinen yliopiston opinto- ja opetuspalveluista toteaa, että lähettilästoiminnan käynnistymisestä hyötyivät kaikki osapuolet. Entistä useammat opiskelusta kiinnostuneet eri puolilla Suomea saivat kaipaamaansa tietoa, koulutusmarkkinointiin saatiin uutta nostetta ja lähettiläät itse saivat palkan lisäksi uusia kokemuksia, ystäviä ja esiintymisvarmuutta. – Todistus siitä että on osallistunut yliopistotason markkinointiin ja tapahtumasuunnitteluun, on eduksi työnhaussakin.

Lähettiläsvuoden päätteeksi vaihdettiin vapaalle Kuopion kiipeilykeskuksella.

Seuraavien UEF-lähettiläiden haku alkaa elokuussa. Jokaiseen tiedekuntaan valitaan 2–3 lähettilästä, jotka aloittavat työnsä syyskuun lopussa. Junkkarisen mukaan toimintaa kehitetään esimerkiksi lukiovierailujen osalta entistä järjestelmällisemmäksi. Lähettiläiden työnkuva säilyy paljolti samana, mutta jotain uuttakin voi tulla, esimerkiksi opiskelijaelämästä kertomista kuvin Instagramissa.

Koulut voivat myös itse kutsua UEF-lähettiläitä vierailuille tai tavata heitä yliopistolla vieraillessaan. Yliopiston laitokset ja yksiköt voivat niin ikään pyytää UEF-lähettiläitä mukaan opiskelijarekrytointiin liittyviin tilaisuuksiin. Yhteyden heihin saa joko tiedekunnan opintopäällikön tai Junkkarisen kautta.

Lisätietoja:

Rekrytointipäällikkö Marko Junkkarinen, p. 050 5438528, marko.junkkarinen (at) uef.fi

UEF-lähettiläät yliopiston verkkosivuilla

UEF-lähettiläiden blogi

UEF-lähettiläät Facebookissa

Teksti: Ulla Kaltiala Kuvat: Raija Törrönen

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin