Toksikologit kokoontuvat Kuopiossa 5.-6.5.

Kuopiossa järjestetään Suomen toksikologiyhdistyksen 35. vuosikokous ja symposiumi 5.–6. toukokuuta.  Symposiumiin odotetaan osallistuvan lähes sata asiantuntijaa ja opiskelijaa. Teemana on metallien ja muiden epäorgaanisten aineiden ominaisuudet, vaikutukset ja turvallinen käyttö työssä ja ympäristön kannalta.

Symposiumin avainpuhujaksi on kutsuttu Norjan kansallisen työterveyslaitoksen professori Yngvar Thomassen, joka esittelee tämän hetken näkökulmia ilman epäpuhtauksille altistumisen arviointiin. Muissa ajankohtaisissa esityksissä käsitellään muun muassa kaivosalan toksikologiaa ja riskinarviointia. Esillä ovat myös allergiaa aiheuttavat metallit ja yksittäiset terveysriskejä aiheuttavat aineet elohopea, radon, asbesti ja rikkivety. Ennen turvalliseksi ajatellulla mangaanilla on uusimman tiedon valossa myös haittavaikutuksia, joista keskustellaan symposiumissa.

Symposiumin järjestävät Suomen toksikologiyhdistys ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen toksikologian oppiaine.

Linkki symposiumin ohjelmaan on osoitteessa http://www.toksikologit.fi/ .

Yleisöluento ravinnon merkityksestä luustolle

Symposiumin ohessa järjestetään myös yleisöluento. Professori Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta pitää 5.5. klo 18 Kuopion kaupungintalon juhlasalissa luennon aiheesta Ruoan koostumus ja luuston hyvinvointi – mikä on hyvää, mikä pahaa? Lamberg-Allardt on arvostettu tutkija, joka on selvittänyt ravintotekijöiden merkitystä luustosairauksissa ja luun hyvinvoinnille lapsilla ja aikuisilla. Osteoporoosi on merkittävä kansansairaus, jonka ehkäisyssä ja hoidossa on kiinnitettävä huomiota usean ravintoaineen saantiin. Myös muut aineet kuin D-vitamiini ja kalsium vaikuttavat luuston kuntoon, esimerkiksi liika fosfaatin saanti voi aiheuttaa luukatoa. Luennolle on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Risto Juvonen, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos, risto.juvonen (at) uef.fi, p. 040 7282699

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin