Tohtoripromootio on akateemisen uran kohokohta

– Tohtoripromootio on ainutlaatuinen akateeminen juhla, jonka haluan nähdä ja kokea. Sillä tavoin juhlistan omaa uraani ja työtäni.

Näin vastaa yliopistonlehtori Elina Arminen kysyttäessä syitä siihen, miksi hän aikoo osallistua elokuussa Joensuun kampuksella järjestettävään, Itä-Suomen yliopiston ensimmäiseen tohtoripromootioon.

Arminen on suorittanut tohtorintutkinnon kirjallisuuden alalta vuoden 2009 lopulla. Edellinen promootio ehti Joensuun yliopiston aikaan olla juuri saman vuoden elokuussa.

– En siis ehtinyt siihen mukaan, mutta minulle oli itsestään selvää, että osallistun seuraavaan promootioon.

Vaikka kyseessä onkin arvokas ja pitkälti muodollinen juhla, ei Arminen myönnä jännittävänsä promootiota. Hän on kuullutkin kollegoiltaan aiemmista promootioista pelkkää hyvää.

– Monet ovat kertoneet, että vaikka juhlat ovatkin muodolliset ja siellä edetään tiettyjen rituaalien mukaan, ovat juhlat silti hyvin hauskat. Tohtoripromootio on ikään kuin akateemisen uran kohokohta.

Oma väitöstilaisuus vei Armisen mukaan pahimman terän muodollisuuksien jännittämisestä. Väitöstilaisuuden kaava ja sen rituaalit ovatkin promootion ohella viimeisiä jäänteitä akateemisista juhlallisuuksista.

– Ei perinteitä pidä mielestäni pelätä. Nehän luovat koko juhlien selkärangan, ja saamme tarkat ohjeet siitä, kuinka eri tilaisuuksissa kuuluu käyttäytyä. Uskon, että juuri rituaalit tekevät juhlan ja nostavat arjen yläpuolelle.

Koska tohtoripromootio on Itä-Suomen yliopistossa ensimmäinen laatuaan, on ohjelmistokin hieman erilainen kuin aiemmin Joensuun tai Kuopion yliopistoissa.

– Näyttää siltä, että ohjelmaa riittää, ja on hienoa että siihen sisältyy näin ensimmäisellä kerralla vähän yllätyksellisyyttä.

Hattuliike E.R. Wahlman Oy:n edustaja otti mittoja promovoitavista. Elina Armisen mukaan hatunmittauslaite tuntui melko vaikuttavalta kapistukselta. – Hattuun tuleva embleemi on sitä vastoin todella tyylikäs! Uusia perinteitä luomassa

Varsinaisia yllätyksiä ei promootio-ohjelmassa ole luvassa, mutta joitakin muutoksia on aiempien tohtoripromootioiden perinteisiin tehty. Joensuussa etenkin perinteisten miekanhiojaisten puuttuminen on puhuttanut monia.

– Itä-Suomen yliopistossa tohtorin arvon merkkeinä käytetään tohtorinhattua, yhteistä tohtorintunnusta ja diplomia. Niinpä Joensuun yliopiston miekka ja Kuopion yliopiston viitta jäävät meiltä pois, kertoo promootiosihteeri Kaisu Kortelainen.

Kortelainen on päävastuussa promootioiden järjestelyistä sekä Joensuussa että Kuopion kampuksella, jossa tohtoripromootio järjestetään kesäkuussa 2015. Kortelainen toteaa, että molempien kampusten promootioiden valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.

– Joensuun kampuksen suunnitelmat ja järjestelyt ovat jo pitkällä, ja tietoa Kuopionkin ohjelmasta ja ilmoittautumisesta tulee verkkosivuille myöhemmin keväällä.

Joensuussa mietitään yhdessä toimikuntien ja yhteistyötahojen kanssa tällä hetkellä jo juhlien yksityiskohtia.

– Aikataulut tarkentuvat koko ajan. Viime viikkojen aikana olen saanut sovittua monipuolisesta musiikkitarjonnasta, ja seuraavaksi ryhdyn suunnittelemaan muun muassa ruokatarjoilujen yksityiskohtia.

Kortelainen muistuttaa, että tohtorin tutkinto on hieno saavutus, ja jokainen väitöskirjan tehnyt on tehnyt kovan työn.

– Sitä kannattaa siis ehdottomasti juhlistaa osallistumalla tähän perinteiseen akateemiseen juhlaan!

Itä-Suomen yliopiston ensimmäiset tohtoripromootiot järjestetään Joensuun kampuksella 28.–30.8.2014 ja Kuopion kampuksella 4.–6.6.2015.
Joensuun kampuksen promootioon ilmoittautuminen päättyy 20.5. Kuopion ilmoittautuminen avataan myöhemmin.
Ilmoittautumislomake, ohjeet ja lisätietoja löytyy promootion verkkosivuilta: www.uef.fi/promootio

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin