Tiivis yhteistyö yliopiston ja sairaalan välillä yllätti

Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön oppiaine ja Kuopion yliopistollinen sairaala tekevät erinomaista yhteistyötä muun muassa tutkimuksessa ja sosiaalityön opiskelijoiden harjoittelun järjestämisessä, yliopistonlehtorit Sha Wei ja Xu Wen Yan Fudanin yliopistosta summaavat kuusiviikkoisen henkilökuntavaihtoviikon kokemuksiaan.

– Meille on ollut yllätys, että eri organisaatioiden edustajat keskustelevat erilaisista projekteista, tutkimuksesta ja harjoittelun järjestämisestä niin tiiviisti. Jotain samankaltaista meillä on toki Kiinassakin, mutta eri yksiköissä työskenteleviä ihmisiä ei ole aina niin helppoa saada yhteen.

Sha Wei ja Xu Wen Yan suuntasivat jouluksi Rovaniemelle, missä he tutustuivat sosiaalityön yliopistokoulutuksen yksiköiden muodostamaan yhteistyöverkosto Sosnetiin. – Ja samalla pääsemme toivottavasti kokemaan myös aidon suomalaisen joulun, he hymyilivät.

Fudanin yliopiston sosiaalityön laitoksella työskentelevät Sha Wei ja Xu Wen Yan ovat tutustuneet Kuopiossa muun muassa suomalaiseen terveyssosiaalityöhön. He ovat vierailleet esimerkiksi KYSissä sekä Kuopion kaupungin sosiaalialan organisaatioissa ja järjestöissä. Vierailua isännöi yliopiston sosiaalityön oppiaine.

– Fudanin yliopiston sosiaalityön laitoksella on erityistä kiinnostusta terveyssosiaalityöhön, mihin meillä Kuopiossa on osaamista ja kehittynyt infrastruktuuri, jota esittelee mielellään, yhteiskuntatieteiden laitoksen johtaja Juha Hämäläinen sanoo.

Syvempää tutkimus- ja koulutusyhteistyötä

Vierailun aikana on keskusteltu tiiviisti yhteistyön syventämisestä Fudanin ja Itä-Suomen yliopistojen välillä niin sosiaalityön alan tutkimuksessa kuin koulutuksessakin. Erityisesti on keskusteltu tohtorikoulutusyhteistyöstä sekä sairaaloissa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden täydennyskoulutuksesta.

– Meillä on tavoitteena saada aikaan pitkäkestoista, rakenteellista ja ohjelmallista tutkimus- ja koulutusyhteistyötä. Odotamme, että meille tulee Fudanista 1–2 jatko-opiskelijaa suorittamaan sosiaalityön alan tohtorintutkintoa. Täydennyskoulutus voidaan nähdä koulutusvientinä, vaikka kahden viikon terveyssosiaalityön intensiivikoulutus tapahtuukin pääosin Suomessa, Hämäläinen kuvaa.

Alan koulutukseen panostetaan voimakkaasti Kiinassa

Kiina on viime vuosina panostanut voimakkaasti sosiaalityön alan koulutukseen. Maan keskushallinto on asettanut tavoitteekseen, että maassa on kaksi miljoonaa koulutettua sosiaalityöntekijää vuoteen 2020 mennessä. Tämä on merkinnyt alan koulutuspaikkojen voimakasta lisääntymistä.

– Fudanin yliopistossa sosiaalityön koulutus aloitettiin vuonna 2000. Kiinassa on tällä hetkellä yli sata yliopistoa ja collegea, joissa on sosiaalityön koulutusta, ja noin 30 yliopistossa on mahdollista suorittaa alalla maisterintutkinto, Sha Wei kertoo.

Alan tieteellistä jatkokoulutusta kuitenkin vasta kehitetään.

– Fudanin yliopistossa on mahdollista väitellä tohtoriksi sosiaalityön aiheista sosiologian oppiaineesta, Xu Wen Yan toteaa.

Juha Hämäläisen mukaan Itä-Suomen yliopiston näkökulmasta on motivoivaa ja palkitsevaa olla omalla panoksella mukana siinä valtavassa prosessissa, joka Kiinassa on parhaillaan käynnissä sosiaalityön alan koulutuksessa.

– Fudanin yliopiston taso on erittäin korkea, mikä osaltaan motivoi panostamaan yhteistyösuhteen kehittämiseen.

Keskeinen rooli yhteistyön rakentamisessa on ollut Kuopion yliopiston kunniatohtorilla, professori Steven Shardlowilla. Myös yliopiston muiden yksiköiden yhteistyö Fudanin yliopiston kanssa on osaltaan antanut vauhtia yhteistyön aloittamiseen.

– Vaihtojakso on ollut kaikella tapaa mielenkiintoinen, ja olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti sosiaalisen hyvinvoinnin tilanteeseen Suomessa sekä suomalaiseen sosiaalityön järjestelmään, Xu Wen Yan kiittää.

Teksti: Sari Eskelinen Kuva: Raija Törrönen

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014