Tieto- ja viestintätekniikan käyttö oppimisessa vahvistui Pohjois-Karjalan kouluissa

Viimeisen kahden vuoden aikana on pohjoiskarjalaisessa maisemassa kirmannut joukko opettajia mobiilit työvälineet kourassa niin kaupungin ruuhkassa kuin metsän siimeksessä. Opettajat pääsivät testaamaan mobiilin oppimisen ja opettamisen työkaluja oman kokemuksen kautta.

Tavoitteena on ollut saattaa opettajat lähemmäksi oppilaidensa arjen media- ja teknologiamaisemaa Love2-koulutushankkeessa (Luova ja oppiva organisaatioverkosto Pohjois-Karjalassa). Sen on toteuttanut Itä-Suomen yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate yhdessä seitsemän pohjoiskarjalaisen oppilaitoksen kanssa. Koulutushankkeen päätösseminaarissa kuullaan oppilaitosten kokemuksia vuorovaikutteisesta oppimisesta Joensuussa 10. joulukuuta.

Koulutuksen aikana on tutkittu kansainvälisiä opetusteknologian virtauksia ja kokeiltu käytännössä, mihin mobiilit työvälineet taipuvat. Lisäksi koulutuksessa kehitettiin moderneja yhteistyöratkaisuja koulujen ja yritysten välille.

– Yhdessä tekeminen ja vastavuoroinen oppiminen ovat olleet kantavia teemoja. Lähtökohta oli se, että opettajilla ja oppilailla yhdessä on olemassa paljon osaamista ja taitoja, mutta usein arjesta puuttuu sellainen areena, jossa ideoita voi viedä eteenpäin, kertoo koulutusjohtaja ja hankkeen projektipäällikkö Ulla Turtiainen.

Opettajat Juha Pihlman Joensuun Lyseon lukiosta ja Niina Kaiholehto Lieksan lukiosta syventyvät mobiilioppimiseen. Mukana koulutushankkeessa ovat myös Itä-Suomen koulu, Polvijärven lukio, Nurmeksen lukio, Pataluodon koulu ja Pielisjoen koulu. Kuva: Joacim Rönn

Opettajat ovat rohkeasti kokeilleet uusia välineitä ja testanneet ideoitaan myös kollegoiden kanssa. He ovat myös tutustuneet sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.

– Koulutushanke on ollut Aducatelle mieluisa kokemus, sillä ensimmäisen kerran tässä laajuudessa oppilaitosvalmentajina ovat toimineet yhdessä sekä Savonlinnan että Joensuun kampuksen tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijat, sanoo Turtiainen.

Koulutusmallin taustalla on laaja selvitys, joka toteutettiin Etelä-Savossa ESR-rahoitteisessa Love1-koulutushankkeessa (ESR). Pohjoiskarjalaisessa ratkaisussa koulutus eteni rehtoreiden ja kehittäjäopettajien valmennuksen kautta työyhteisöön.

Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate toteuttaa Love2-hankeen 1.1.2013–31.12.2014. Sen rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, ESR sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Hankkeen päätösseminaarissa kehittäjäoppilaitoksien opettajat ja rehtorit kertovat kokemuksistaan ja kehittämisen tuloksista. Mukana ovat Itä-Suomen koulu, Lieksan lukio, Joensuun Lyseon lukio sekä Lyseon lukion aikuislinja, Polvijärven lukio, Nurmeksen lukio, Pataluodon koulu ja Pielisjoen koulu. Lehdistön edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

Aika: 10.12. klo 10–15
Paikka: Joensuun tiedepuiston Olympia -sali, Länsikatu 15, Joensuu

Lisätietoja:

Koulutusjohtaja Ulla Turtiainen, Aducate, p. 040 566 6670, ulla.turtiainen (at) uef.fi
Rehtori Hannu Naumanen, Pielisjoen koulu, p. 050 5477340 hannu.naumanen (at) jns.fi
Opettaja Niina Kaiholehto, Lieksan lukio, p. 040 1044 204, niina.kaiholehto (at) lieksa.fi

Love2-hankkeen verkkosivut: http://www.uef.fi/fi/aducate/lovepk

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin