Tärkeä avaus metsäalan koulutusviennille: Finland University neuvottelee laajasta yhteistyöstä Indonesian kanssa

Koulutusvientiyritys Finland University Oy:n edustajat neuvottelivat Indonesian hallituksen kanssa metsäalan koulutuksen aloittamisesta Indonesiassa. Tavoitteena on kehittää luonnonvarojen käyttöä ja suojelua tutkimuksen ja opetuksen keinoin. Finland University on Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopiston yhteinen koulutusvientiyritys.

Finland Universityn edustajat tapasivat Jakartassa viikolla 47 Indonesian uuden hallituksen varapresidentin Jusuf Kallan, metsäministeri Siti Nurbianton ja ministeri Mohammad Nasirin, joka vastaa korkeakoulutuksen, teknologian ja tutkimustyön ohjauksesta. Tapaamisessa esitettiin laajan yhteistyön käynnistämistä, minkä tavoitteena on Indonesian kansallisten opetus- ja metsäsektorien strategioiden uudistaminen. Esitys sai erittäin hyvän vastaanoton. Delegaatiota johti Suomen Indonesian suurlähettiläs Päivi Hiltunen-Toivio, joka esitteli varapresidentti Kallanille Finland Universityn huippuosaamista Itä-Suomen yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Turun yliopistosta.

– Suomalaisen ja indonesialaisen osaamisen yhdistämisellä tavoitellaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää luonnonvarojen käyttöä. Sovimme välittömistä jatkotoimista ja seuraavan kerran koulutusviennistä neuvotellaan Suomessa alkuvuodesta 2015, sanoo Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen.

Indonesiassa on juuri nyt suuri tarve arvioida metsäsektoria ja alan koulutusjärjestelmää sekä toteuttaa uusia koulutushankkeita. Indonesian metsäalan koulutuksesta vastaava Center for Forestry Education and Training, CFET perustaa vuoteen 2020 mennessä lukuisia uusia yksiköitä, joiden 15 000 työntekijää pitää kouluttaa. Metsäalan yliopistokoulutukselle kuin myös ammatillisen tason koulutukselle on kova kysyntä.

Indonesian väkiluku on kivunnut 260 miljoonaan. Se on maailman neljänneksi väkirikkain maa ja maailman kolmanneksi suurin demokratia. Indonesiassa sijaitsevat maailman kolmanneksi suurimmat sademetsät ja sen talouskasvu on G20-maista Kiinan jälkeen suurinta. Indonesia on merkittävä globaali tekijä viljelymetsätaloudessa. Maassa on myös ainutlaatuisia luonnontilaisia metsäalueita, joihin väestön kasvu ja elintason nousu kohdistaa lisääntyviä paineita. Lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa suuria ongelmia niin metsätaloudelle kuin metsien suojelulle. Toisaalta maankäytön muutokset heikentävät paikallisväestön elinmahdollisuuksia.

Neuvotteluihin osallistuivat Suomesta Finland Universityn toimitusjohtaja Pasi Kaskinen, Itä-Suomen yliopiston tuleva rehtori Jukka Mönkkönen, Kaakkois-Aasian erityisasiantuntija Juha Christensen, metsätieteen asiantuntija tohtori Ari Laurén ja Finland Universityn koordinaattori Mari Perlinen.


Lisätietoja:
Jukka Mönkkönen, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 728 8057
Pasi Kaskinen, Finland University Oy, p. 050 5757 577


Finland University

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin