Silmälääkitystutkimukseen Suomen ensimmäinen FDA-rahoitus Yhdysvalloista

Suomessa tehtävään silmälääkitystutkimukseen on saatu lähes 250 000 dollaria merkittävältä lääkkeiden käyttöä ja myyntilupia valvovalta FDA:lta. Yhdysvaltalainen FDA ei ole aiemmin rahoittanut suomalaisprojekteja.

Itä-Suomen yliopiston biofarmasian professori Arto Urtin johtama hanke on saanut Suomen ensimmäisen tutkimusrahoituksen Yhdysvaltojen lääkeviranomaiselta FDA:lta. Arvoltaan noin 250 000 dollarin suuruisessa projektissa on Urtin ryhmän lisäksi apulaisprofessori Clare Strachanin ryhmä Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.

Yksivuotisessa projektissa kehitetään uusia silmälääkkeiden tutkimusmenetelmiä, jotka nopeuttavat erityisesti silmäsuspensioiden tuotekehitystä ja uusien lääkkeiden viranomaisarviointia myyntilupia myönnettäessä. Uusien menetelmien odotetaan vähentävän kalliiden eläinkokeiden ja kliinisten testien määrää.

Tutkimushankkeessa kehitetään erityisesti silmälääkkeiden imeytymistä ennustavia kokeellisia ja tietokonepohjaisia menetelmiä. FDA käyttää projektin tuottamaa tietoa uusilta silmälääkkeiltä vaadittavan tutkimusdokumentaation kehittämiseen.

– Projektin menetelmät voivat siis tulla käyttöön globaalisti silmälääkkeiden kehitykseen. Tämä on tärkeä päänavaus FDA:n suuntaan, ja rahoituspäätös voi auttaa muunkin tutkimusrahoituksen hankinnassa Yhdysvalloista, professori Arto Urtti toteaa.

FDA on maailman arvostetuin lääkkeiden käyttöä ja myyntilupia valvova viranomainen.  FDA vaikuttaa linjauksillaan maailmanlaajuisesti lääkekehitykseen, koska se määrittelee millaisia tutkimuksia vaaditaan lääkkeiden pääsyyn Yhdysvaltojen markkinoille.

Professori Arto Urtti, arto.urtti@uef.fi, puh. 040 540 2279

Apulaisprofessori Clare Strachan,  clare.strachan@helsinki.fi, puh. 050 318 5341

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin