SciFest 2014 tuo tieteen ihmeet kaikkien nähtäväksi ja koettavaksi

Joensuu Areena täyttyy jälleen keväiseen tapaan tieteen ihmeistä ja kummallisuuksista sekä tuhansista uteliaista ja kokeilunhaluisista isoista ja pienistä tutkijoista. Kahdeksannessa SciFestissä rakenteet ratkaisevat.

Tämän kevään SciFestissä pääset tutustumaan yhteen tiedemaailmaa suuresti mullistaneeseen löydökseen. Tapahtumassa on mukana suomalaisia tutkijoita, jotka ovat osaltaan olleet löytämässä paljon puhuttua Higgsin bosonia. Alkeishiukkasen löytymistä on kutsuttu jopa yhdeksi ihmiskunnan suurimmaksi tieteelliseksi keksinnöksi. Nyt hiukkasten törmäystapahtumia on mahdollista tulla tutkimaan itse tietokoneella. Fysiikan tutkimuslaitos järjestää SciFestissä myös luentoja CERNin 60-vuotisesta taipaleesta huippufysiikan maailmassa.

SciFest 2014 -tapahtuman teemana on Ratkaisevat rakenteet UNESCOn kristallografian teemavuotta mukaillen. Tiede- ja teknologiafestivaalilla on myös mahdollista tutkia kiteitä mikroskoopilla ja rakentaa magneettisista rakennuspalikoista kolmiulotteisia kiderakenteita.

Erilaisia rakenteita löytyy paljon tieteen ja teknologian parista. Miten molekyylistä rakentuu lopulta lääke apteekin hyllylle? Miten maidosta ja etikasta voi valmistaa muovia? Miten rakennetaan seikkailutarina usean kirjoittajan kesken? Millaisia rakenteita oli 1800-luvun joensuulaisessa yhteiskunnassa? Osallistujat voivat tuoda mukanaan myös oman hyönteisen ja perehtyä sen rakenteeseen mikroskoopin avulla.

Perinteiseen tapaan SciFestistä löytyy paljon myös erilaisia robottirakennelmia. Tänä vuonna robotitkin tosin valtaavat aivan uusia alueita. Ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten suunnittelemat, rakentamat ja ohjelmoidut robotit nousevat teatterinäyttämölle. Tule katsomaan miten robotit näyttelevät perinteisen sadun Punahilkan tunnetuimman kohtauksen! Robotit pääsevät SciFestissä myös tositoimiin palomiehinä. Onnistuvatko robotit löytämään palavan kynttilän ja sammuttamaan sen? Se selviää SciFestissä.

SciFest järjestään siis Joensuu Areenalla 24.–26. huhtikuuta. Torstaina ja perjantaina kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma on avoinna klo 9–17. Lauantaina ovet ovat avoinna klo 10–15. Lauantaina perheen pienimmille hupia tuo myös pomppulinna!

Varaslähtö SciFestiin otetaan kuitenkin jo keskiviikkoiltana 23. huhtikuuta klo 19 Joensuun Teatteriravintolan Teatteriklubilla. Silloin järjestetään tiedekahvila "Näkymättömät maailmat – tiedettä tuntemattomasta". Tiedettä ja taidetta yhdistävällä klubilla pohditaan näkyvän ja näkymättömän maailman rajaa sekä kuolemaa tämän ja tuonpuoleisen erottavana siirtymänä. Yleisön kanssa on keskustelemassa folkloristi Kaarina Koski Suomen Akatemian rahoittamasta Mieli ja toinen -tutkimushankkeesta.

Tässä oli vain muutama maistiainen siitä, mitä SciFest 2014 on. Ohjelmassa on yli 70 työpajaa, luentoja, elokuvia, musiikkiesityksiä ja tietenkin ennakkoluulotonta kokeilemisen riemua. SciFestissä niin lapset kuin aikuiset voivat heittäytyä tieteen vietäväksi! Tule näkemään, kokemaan, tutkimaan ja innostumaan!

SciFestin järjestävät Joensuun Tiedeseura yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

TERVETULOA!

Toiminnanjohtaja