Risto P. Roineesta Suomen ensimmäinen potilasturvallisuuden professori

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti Risto P. Roine aloitti Itä-Suomen yliopistossa potilasturvallisuuden professorina 1.1.2014.  Risto P. Roine on aiemmin toiminut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) arviointiylilääkärinä ja ollut muun muassa mukana Suomen kansallisen terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikön Finohtan toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Hän on aktiivisesti osallistunut uusien menetelmien hallittuun käyttöönottoon tähtäävän Halo-ohjelman perustamiseen.

Roinetta kiinnostaa erityisesti eri hoitomuotojen vaikuttavuus ja kustannusvaikuttavuus. Potilasturvallisuus kytkeytyy kiinteästi hoidon vaikuttavuuteen. Vaikuttamaton hoito ei ole turvallista, koska potilas altistuu hoidon mahdollisille haitoille ilman hyötymisen mahdollisuutta.  Tällä hetkellä Roine on mukana muun muassa EU:n rahoittamassa Adopting Hospital Health Technology Assessment- eli AdHopHTA-hankkeessa, joka edistää terveydenhuollon menetelmien arviointia ja siten hoidon vaikuttavuutta ja tuvallisuutta sairaaloissa. (http://www.adhophta.eu/)

Risto P. Roine on syntynyt vuonna 1951 Helsingissä. Hän on suorittanut lääkärin tutkinnon Zürichin yliopistossa sekä Educational Council for Foreign Medical Graduates -tutkinnon vuonna 1977 ja sisätautien erikoislääkärin tutkinnon vuonna 1984 sekä lääketieteen ja kirurgian tohtorin tutkinnon vuonna 1988 Helsingin yliopistossa. Hän sai päihdelääketieteen erityispätevyyden vuonna 1994 ja hallinnon pätevyyden vuonna 2005. Roine nimitettiin Helsingin yliopiston dosentiksi vuonna 1992.

Potilasturvallisuusprofessuuri sijoittuu viime elokuussa toimintansa aloittaneen Hoidon vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden tutkimuskeskittymän (RECEPS) yhteyteen. RECEPS järjestää hoidon vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta kiinnostuneille tutkijoille ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille verkostoitumispäivän Kuopiossa keskiviikkona 5.2.2014.  Kansainvälisen näkökulman tilaisuuteen tuo arvostettu potilasturvallisuuden asiantuntija, professori  Davis W. Bates.

Risto P. Roineen painolaatuinen kuva on osoitteessa http://www.uef.fi/nimityskuvat

Lisätietoja:

Professori Risto P. Roine, p. 09 471 72024 tai 040 505 9461, risto.roine (at) hus.fi tai risto.roine (at) uef.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2014

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin